Són hores de desconcert per a la militància socialista. Són molts els que esperaven la presència de Pedro Sánchez, que havia d'obrir campanya amb Salvador Illa. Ara bé, la decisió del socialista de meditar si seguirà com a president del govern espanyol —el dilluns comunicarà què fa— ha instal·lat el partit en la incertesa. Però el PSC encara aquestes eleccions al Parlament del 12 de maig com una oportunitat única i Salvador Illa ha arrencat la seva campanya a una Fira Sabadell que s'ha quedat petita (hi han assistit 1.600 persones) amb l'esperança d'insuflar ànim i amb la convicció que, aquesta vegada, poden estar més a prop de la Generalitat per "obrir una nova etapa" que reverteixi la "dècada perduda". Això no obstant, la possibilitat que Sánchez dimiteixi ha regnat en el clima de l'acte, on els socialistes han posat en marxa la "resistència col·lectiva" a la qual s'han conjurat per animar el president del govern espanyol a continuar al capdavant de la Moncloa. 

 

🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, candidats i tota la informació

La banda sonora de l'acte ja tenia missatges: abans d'arrencar, ha sonat 'Que merezca la pena', de Siloe; i quan Salvador Illa ha entrat, ha passat al 'It's time' d'Imagine Dragons. I el començament ja ha marcat bona part de la tònica de l'esdeveniment: s'ha projectat un vídeo amb imatges de Pedro Sánchez, on també hi apareix amb Salvador Illa, i una imatge final on s'hi llegia "¡Estamos contigo, presidente!". Els qui han intervingut, que han estat Marta Farrés (alcaldessa de Sabadell), Jordi Hereu (ministre d'Indústria que, de fet, ha suplit Sánchez) i Salvador Illa, han destacat en els seus discursos els missatges de suport a Pedro Sánchez i tancar files amb ell.

salvador illa carlos baglietto
Salvador Illa, acompanyat de Marta Farrés i el ministre Jordi Hereu a Sabadell / Foto: Carlos Baglietto.

Una nova etapa per "impulsar la Catalunya que mereixem"

En el primer míting de la campanya per al 12-M, el cap de cartell del PSC, Salvador Illa, ha desgranat el seu full de ruta per aterrar al Palau de la Generalitat: "El nostre plantejament és el d'obrir una nova etapa a Catalunya impulsant la tercera gran transformació que el país necessita". "S'han perdut 10 anys amb quatre presidents i dues formacions que han governat Catalunya, el balanç està molt per sota del que Catalunya mereix, és negatiu en qualsevol política pública que examinem", ha etzibat el socialista. Per això, Illa es proposa aquesta tercera transformació amb dues consignes: "Unir i servir, posant èmfasi en allò que ens fa sentir part d'una comunitat i posant els serveis públics per generar prosperitat, per cohesionar socialment i territorialment Catalunya".

 

El líder del PSC ha apostat per "tornar a fer polítiques públiques excel·lents i que altres companys de la resta d'Espanya vinguin a Catalunya a veure com millorem l'educació, la sanitat, la seguretat". "Ho farem col·laborant, no confrontant; Catalunya ha avançat quan ha anat a solucionar problemes", ha indicat. En aquest sentit, Salvador Illa ha fet una crida a mobilitzar-se el 12 de maig: "Si estimeu Catalunya com jo l'estimo, si esteu disposats a arremangar-vos pel benestar dels catalans i catalanes com jo, si el que us importa no és ser millor que ningú sinó ser cada dia millors, esteu convocats el 12 de maig per impulsar la Catalunya que mereixem. Necessitem força per governar, endavant!", ha conclòs.

Inici campanya PSC sabadell salvador illa / foto: Carlos Baglietto
El PSC ha projectat una imatge d'Illa i Sánchez junts amb el missatge 'Estamos contigo, presidente' / Foto: Carlos Baglietto.

"No ho aconseguiran, estem amb tu": el PSC tanca files amb Pedro Sánchez

Els socialistes han volgut convertir el desconcert en força per bastir una "resistència col·lectiva" davant la política de "destrucció de l'adversari i deshumanització". Els 1.600 assistents al recinte de Sabadell han cridat "Pedro, Pedro" i "presidente, presidente" cada vegada que es mostraven imatges seves o els qui intervenien li enviaven un missatge de suport. El míting s'ha celebrat després d'una executiva extraordinària del PSC en què han impulsat una declaració de suport a Pedro Sánchez apel·lant a la "resistència col·lectiva", una consigna que Salvador Illa ha desenvolupat després de qüestionar la "política de destrucció sistemàtica de l'adversari i d'instrumentalització de les institucions": "Fem una crida a la societat catalana i al conjunt de la societat espanyola a aixecar una resistència col·lectiva davant d'aquest tipus de política, una resistència que diu no a la destrucció de l'adversari, no a l'insult i que diu sí a la política noble entesa com a servei públic per millorar la vida dels ciutadans. I sí, Pedro, et diem que de la teva resistència individual en farem la resistència col·lectiva, i et diem que estem amb tu, que el PSC està amb tu!".

Inici campanya PSC sabadell hereu / foto: Carlos Baglietto
Jordi Hereu, durant l'acte del PSC a Sabadell / Foto: Carlos Baglietto.

Al seu torn, Jordi Hereu ha dedicat (gairebé de manera íntegra) el seu discurs a animar Sánchez a seguir: "No ho aconseguiran perquè no els deixarem, perquè la democràcia espanyola és molt més forta que la mentida, la calúmnia, la infàmia i per això et diem que t'estimem i que et necessitem per construir l'Espanya i la Catalunya que volem". El ministre d'Indústria ha volgut destacar l'aposta per la "convivència" del projecte socialista: "Defensar l'agenda del retrobament és l'aposta més valenta i per això Pedro Sánchez té a Catalunya un suport molt gran, perquè se l'ha jugat per Catalunya!". En aquest sentit, Hereu ha situat paral·lelismes entre els "valors" de Sánchez i Illa, de qui diu que serà el "primer president d'una nova època" on el PSC va a "recuperar el temps d'una magnífica Catalunya".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!