Crida a la "resistència col·lectiva". Aquest és el missatge que aquest dijous ha volgut traslladar el candidat del PSC a les eleccions del 12 de maig, Salvador Illa, davant la decisió de Pedro Sánchez de meditar la seva dimissió a conseqüència de l'admissió a tràmit de la denúncia contra la seva dona, Begoña Gómez, presentada per Manos Limpias. En un esmorzar organitzat per Nueva Economía Fórum, el primer secretari dels socialistes catalans ha exposat que reunirà l'executiva del partit de manera extraordinària aquesta tarda per dir "prou" a "l'enfangament de la política" i fer una "reflexió col·lectiva": "La via que hem de seguir, posar en marxa i desplegar és la de la resistència col·lectiva. L'hem d'exercir tots els qui pensem que hi ha una manera de fer política entesa com a servei públic enfront de la que busca instrumentalitzar les institucions, destruir l'adversari i deshumanitzar".

🔴 Pedro Sánchez, DIRECTE | Reaccions a la carta del president del govern espanyol

En aquesta línia, Illa advoca per engegar aquest "compromís col·lectiu amb la política com a servei públic" a implementar "en els propers mesos" i que "condemni la política entesa com a ocupació del poder a qualsevol preu". Sobre Pedro Sánchez, el cap de llista del PSC ha explicat que no ha parlat amb ell després que el president del govern espanyol fes pública la carta on obre la porta a la dimissió, però que li ha enviat un missatge. Paral·lelament, s'ha alineat al costat del cap de l'executiu estatal: "És president del govern, però és persona. Qualsevol persona que hagi llegit la carta veu que s'hi traspua sinceritat. Per això fem la crida a la reflexió col·lectiva, perquè hi ha límits. És marit, és pare i és fill, i això a vegades s'oblida. Respecto el seu període de reflexió i, quan sigui el moment, si m'ho demana, li donaré la meva opinió".

 

De fet, Illa ha assenyalat que "per la cara i els gestos" de la intervenció de Pedro Sánchez el dimecres al Congrés es podia "intuir que està passant per un mal moment". "Entenc que vulgui fer un parèntesi per reflexionar", ha afegit. Davant d'això, el socialista també ha afirmat que ell segueix "creient en la justícia", però s'ha desmarcat de la "utilització que alguns en fan": "Hi ha òrgans que fa cinc anys que estan pendents de renovar-se, i el que proposo és dir prou a això, no hi ha cap element a la societat que justifiqui aquest clima de crispació irrespirable". D'altra banda, Illa ha volgut deixar clar que el PSC mantindrà la campanya electoral del 12-M, tot i que no podrà comptar amb Sánchez en l'acte d'obertura d'aquesta tarda a Sabadell ni en l'acte de diumenge a Santa Coloma de Gramenet.

Cap al final de la conferència, Illa ha estat preguntat pel fet que Manos Limpias ha indicat que la seva denúncia podria estar basada en notícies falses, i la seva resposta ha estat clara: "Això és un despropòsit. El problema és el crèdit i la utilització que alguns en fan. Això s'acaba ràpid si qui ha d'estar al seu lloc hi està i si qui realment té capacitat per representar una part de la societat posa un límit i diu que no hi juga a això", en una clara al·lusió a Alberto Núñez Feijóo.

Salvador Illa es compromet a impulsar 200.000 habitatges a Catalunya fins al 2030

Més enllà de l'actualitat informativa marcada per la carta de Pedro Sánchez, Salvador Illa ha exposat alguns dels compromisos que planteja per als comicis del 12 de maig en una jornada en què comença la campanya electoral. De nou, Illa ha situat com a prioritat la "tercera gran transformació de Catalunya" amb "l'unir i servir" com a mètode per "posar fi a una dècada perduda". Entre les mesures, que ja havia anunciat, hi ha el comissionat d'autogovern per fer una auditoria dels serveis públics dels darrers 10 anys; el decret de sequera amb 3.500 milions d'euros; destinar un 7% del PIB a sanitat; arribar a 22.000 Mossos d'Esquadra; un nou model de finançament amb la creació del consorci tributari o que la política lingüística passi a Presidència. A aquest llistat hi ha sumat un nou anunci, que és el desplegament de 200.000 habitatges a Catalunya fins al 2030, dels quals 50.000 serien de nova construcció i els 150.000 restants, de "regeneració" i "reforma". Això ho farà acompanyat d'un pacte amb el món local i amb el sector privat, i ho vol vincular als plans de mobilitat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!