El PSC ha llançat una pregunta molt concreta i directa al candidat d'ERC a la presidència, Pere Aragonès. "El que està en qüestió és si ERC reconeix Puigdemont com a president legítim", ha apuntat aquest dilluns la vicesecretària primera dels socialistes, Eva Granados, a la roda de premsa posterior a l'executiva del partit.

"Acceptarà una presidència intervinguda pel Consell per la República?", ha preguntat, tot titllant aquest organisme d'"artefacte parapolític dissenyat a mida per Puigdemont". "Voldrà una presidència tutelada, un cop més?", ha insistit referint-se d'aquesta manera a un dels principals esculls que encallen a hores d'ara les negociacions entre ERC i JxCat per a la investidura d'Aragonès.

Granados ha aclarit amb contundència que el Consell "no és res" i que parlar d'aquest organisme en les negociacions entre partits "fa saltar pels aires les institucions del nostre país". "Diu molt poc de qui vol ostentar la presidència de la Generalitat que menystingui d'aquesta manera les institucions", ha etzibat, afegint que aquest organisme "no hauria de sortir en cap paper seriós del país".

Així doncs, la dirigent socialista ha afirmat que el que negocien republicans i postconvergents "està molt allunyat de la realitat dels catalans" i ha advertit que "el 14-F Catalunya va votar canvi i va votar esquerres", fent cas omís per enèsima vegada de la majoria independentista de 74 escons.

Granados també ha carregat contra el pacte d'ERC i la CUP, com ja va fer el presidenciable del seu partit, Salvador Illa, al primer debat d'investidura. La socialista ha valorat que el partit republicà s'ha fet "ostatge" dels anticapitalistes i ha vaticinat que el ple d'investidura de demà serà un nou "fracàs" del republicà.

L'alternativa

Per als socialistes l'alternativa passa per un Govern en minoria amb els comuns que rebés un eventual suport extern d'ERC. Així doncs, Granados ha confirmat que un cop Aragonès perdi —previsiblement— la votació de demà tornaran a plantejar a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, la seva voluntat de presentar la candidatura d'Illa a la presidència.

Granados ha reivindicat que el futur Govern ha d'acabar amb el virus i reactivar l'economia i ha subratllat la "importància de les negociacions". En aquest sentit, ha posat d'exemple l'acord a què han arribat el Govern en funcions, les administracions locals i Endesa per condonar el deute de 35.000 famílies vulnerables.

Per altra banda, el PSC està valorant si porta al Tribunal Constitucional (TC) la delegació de vot del diputat de Junts Lluís Puig. Granados ha considerat que hi ha "antecedents molt clars i nítids" i ha explicat que tenen "informes jurídics dels lletrats del Parlament que la votació delegada de Puig no s'ajustava a llei". Vox, Ciutadans i el PP ja han anunciat que sí que ho faran.