La dreta ha perdut en les últimes dues setmanes dues iniciatives contra els indults als presos polítics. Però no atura la seva ofensiva contra la mesura de gràcia. Avui s'ha tornat a veure al Congrés dels Diputats, concretament durant la compareixença del president Pedro Sánchez, per informar tant d'aquesta decisió com del Consell Europeu de la setmana passada. Pablo Casado ha demanat eleccions anticipades i Santiago Abascal l'ha desafiat a presentar una moció de censura. Cap dels dos no ha tingut escrúpols, fins al punt de banalitzar el cop d'estat del 1936, la Guerra Civil i la dictadura franquista. Només per carregar contra els indults.

Ho ha fet Pablo Casado, que ha practicat el revisionisme històric assegurant que la Guerra Civil "va ser l'enfrontament entre els qui volien la democràcia sense llei i els qui volien la llei sense democràcia". Obviant que va haver-hi un cop d'Estat contra el règim democràtic de la Segona República i equiparant els dos bàndols. Segons el líder del PP, no va ser fins la Constitució del 78 que es va establir que "no hi pot haver democràcia sense llei i llei sense democràcia". Fins i tot ha citat Azaña, que va aprovar l'Estatut del 32, "però al 37 es va adonar del seu error i de la seva deslleialtat quan ja era massa tard".

 

L'extrema dreta ja fa mesos que banalitza el franquisme, i té les mesures preses. Avui Santiago Abascal s'hi ha reafirmat, recordant el seu discurs del passat octubre durant la moció de censura: "Vam dir que el govern de Sánchez era el pitjor en vuitanta anys. Ens vam quedar molt curts. Mai no hi ha hagut tants motius per censurar un govern". El líder de Vox ha acusat Sánchez de "desnacionalitzar Espanya" només per mantenir-se en el poder.

Pedro Sánchez, congreso, comparecencia, indultos, el líder de VOX, Santiago Abascal con una portada del ABC en mano   EFE

Més enllà d’això, Abascal ha desafiat Casado a presentar una moció de censura, com també ho ha fet Sánchez. El dirigent ultradretà s’ha dirigit a Casado: “Assumeixin la seva responsabilitat i presentin una moció de censura. No s’hi atreveixen, però nosaltres els donarem suport, sense retrets”. L’ha instat també a buscar els suports fora de les files de la dreta.

 

Però, de moment, Pablo Casado no s’ha mogut del que va dir la setmana passada al Congrés: “Dimiteixi, dissolgui el Parlament i convoqui eleccions. Només així l’indultarà la història”, li ha dit a Pedro Sánchez. També ha anunciat que finalment han presentat recursos contra els indults als nou presos polítics davant del Tribunal Suprem. Ha justificat que el seu partit té legitimació perquè "representa milions d'espanyols afectats" així com "milers de catalans que han vist atacat el seu patrimoni, la seva llibertat, la seva seguretat i convivència".

 

Imatge principal: Pablo Casado en el Congrès dels diputats (Madrid) / Foto: EFE