Ja fa temps que el PSC s'ha desmarcat de la defensa de la immersió o, si més no, no ho fa d'una manera tan clara com ho fan les formacions independentistes i els Comuns. Un bon exemple d'això és el que ha passat aquest dimecres al Parlament, on s'ha abstingut en una moció presentada per la CUP que demanava defensar i garantir l'ensenyament 100% en català a tots els centres educatius de Catalunya.

El text dels cupaires, que ha estat aprovat amb el suport dels partits del Govern i dels Comuns, demana al Govern que es comprometi a assumir "la plena responsabilitat política i jurídica" en la defensa del català.

El text també demana "defensar, protegir i preservar les plenes competències i capacitats de la Generalitat, d'acord amb els acords i decisions del Parlament en matèria de model lingüístic i de metodologies educatives als centres escolars de Catalunya, amb la finalitat de garantir la competència lingüística de l'alumnat en català, castellà i una tercera llengua".

En el debat, ERC i Junts han fet una defensa del model d'escola catalana i han animat el PSC a "no marxar" d'aquest consens. La socialista Esther Niubó, però, ha dit que la immersió “no és una doctrina sagrada” i que es pot “modular segons la realitat sociolingüística". I ha qüestionat Ciutadans i el PP si "lluny d'asserenar els ànims busquen la confrontació política per treure'n rèdit electoral". També ha reclamat al Govern que no opti per la desobediència.

A favor del 25% en castellà

Els socialistes, però, sí que han votat a favor que les classes siguin en castellà en un 25% o més, tal com han dictat el Tribunal Suprem i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Concretament, ha estat en una moció de Ciutadans que també ha rebut el suport de Vox i el PP.

La moció del partit taronja també demanava que el president Aragonès i el conseller Cambray demanessin perdó públicament a “les famílies contra les quals la Generalitat ha litigat durant anys” amb tots els seus recursos “per induir-los a renunciar als seus drets i evitar, així, complir amb la llei amb les sentències dels tribunals". 

El text també volia reprovar Cambray i condemnava el síndic de Greuges per enquestar alumnes de cinquè de primària i els de segon d’ESO per saber amb quina llengua interactuen a classe.”Només pot respondre a una voluntat de fiscalitzar els professors i dissuadir-los de qualsevol temptació d’utilitzar la llengua castellana a les aules”, acusaven.

Una altra moció del PP volia que el Parlament instés el Govern a fixar un 25% de castellà com a llengua vehicular a partir del pròxim curs arran de la sentència de l’alt tribunal espanyol.

 

Imatge principal: El líder del PSC, Salvador Illa, i la seva portaveu, Alícia Romero / Foto: ACN