El Govern s'ha compromès a assumir "la plena responsabilitat política i jurídica" en la protecció de la immersió lingüística a tots els centres escolars de Catalunya. Així ho han votat aquest dimecres els tres partits independentistes i també els comuns en una moció presentada per la CUP pocs dies després que ERC es mostrés molesta amb la petició dels anticapitalistes i de Junts d'assumir la direcció de l'escola de Canet de Mar.

Tot i la claredat d'aquesta moció, per ara l'Executiu no ha apostat per assumir la direcció del centre de Canet. Ahir mateix, la portaveu, Patrícia Plaja, va comentar que calien “solucions efectives i no invents” i va afegir que prendre temporalment la direcció de les escoles podia prendre autonomia als centres. "Correm el risc de carregar-nos el model", va avisar.

El text també demana "defensar, protegir i preservar les plenes competències i capacitats de la Generalitat, d'acord amb els acords i decisions del Parlament en matèria de model lingüístic i de metodologies educatives en els centres escolars de Catalunya, amb la finalitat de garantir la competència lingüística de l'alumnat en català, castellà i una tercera llengua", a més de garantir la immersió a tots els centres.

Tombats els atacs de Cs i el PP

Per altra banda, la Cambra ha tombat dues mocions de Ciutadans i el PP perquè el Govern acati les sentències del TS i el TSJC que demanen aplicar el 25% de castellà a les aules catalanes. La moció del partit taronja, força extensa amb 15 punts, demanava, per exemple, que el president Aragonès I el conseller Cambray demanessin perdó públicament a “les famílies contra les que la Generalitat ha litigat durant anys” amb tots els seus recursos “per induir-los a renunciar als seus drets i evitar, així, complir amb la llei amb les sentències dels tribunals.

El text també condemnava el Síndic de Greuges per enquestar alumnes de cinquè de primària i els de 2n d’ESO per saber amb quina llengua interactuen a classe.”Només pot respondre a una voluntat de fiscalitzar els professors i dissuadir-los de qualsevol temptació d’utilitzar la llengua castellana a les aules”, acusaven.

A més, l’escrit també volia que el Parlament reprovés el conseller Cambray per la carta que va enviar els centres educatius demanant-los que no canviessin el pla lingüístic malgrat la sentència del 25%. ”Una actitud impròpia d’un alt representant de la Generalitat que, de convertir-se en contumaç, podria arribar a ser constitutiva de delicte”, criticaven.

La moció del PP, molt més breu, demanava que el Parlament instés el Govern a fixar un 25% de castellà com a llengua vehicular a partir del proper curs arran de la sentència de l’alt tribunal espanyol.

 

Imatge principal: els diputats d'ERC al Parlament / Foto: ACN