Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest dimecres a 29 persones a Catalunya, segons el balanç provisional, en la segona nit de protestes per l'empresonament del raper Pablo Hasél.

Deu d'aquestes detencions han estat a Barcelona, altres 12 a Lleida, dues més a Tarragona i cinc a Girona, han informat els Mossos.

La segona nit de disturbis en les protestes per Hasél han deixat saquejos en comerços a Girona, cremes de contenidors davant la presó de Ponent, on està pres el raper, i danys en un concessionari i un hotel de Barcelona.

manifestación disturbios Barcelona Pablo Hasél segunda noche - Sergi Alcázar

Uns joves preparen una barricada a Barcelona / Sergi Alcàzar

Els ferits

Una persona ha resultat ferida menys greu i set més han estat ferits lleus en els aldarulls que hi ha hagut a Barcelona i a Lleida en la segona nit de protestes per l'empresonament de Pablo Hasél, segons ha informat el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). A Barcelona s'han fet set assistències, una la de la persona ferida menys greu. Dos dels atesos han estat traslladats a un centre hospitalari.

 

Aldarulls a Madrid

Per la seva banda, a Madrid s'han detingut 19 persones i 55 han resultat ferides de caràcter lleu, entre elles 35 agents de la policia espanyola, durant les protestes a la Puerta del Sol en suport al raper.

La concentració ha derivat en càrregues policials contra els concentrats i aldarulls després del llançament de pedres i altres objectes contra els efectius policials desplegats a la zona, segons fonts policials.

El Samur-Protección Civil ha atès 55 persones per ferides lleus, de les quals tres han necessitat ser traslladades a l'hospital.

La noia que ha perdut l'ull

A més dels ferits d'aquesta passada nit i els de la nit anterior, dimarts, un portaveu del Departament de Salut va confirmar que, durant els disturbis, una jove va perdre un ull, per la qual cosa avui serà sotmesa a una operació, tal com ja havia denunciat l'entitat pro drets humans Iridia.

 

Fonts dels Mossos d'Esquadra han dit que tenen coneixement d'aquest fet, però no encara oficial a través d'informes de l'hospital o dels jutjats.

Les fonts han explicat també que "caldrà recopilar el màxim d'informació sobre el que va passar", que "lamenten les lesions d'aquesta persona en circumstàncies que ja es determinaran" i que "s'estan fent gestions a través del departament de Salut per poder contactar amb la persona ferida i el seu entorn familiar".

Iridia ha demanat una "revisió profunda" de l'ús de projectils de precisió per part dels antidisturbis, després de denunciar que ahir una manifestant va perdre un ull a la Via Augusta de Barcelona per l'impacte d'una bala de foam durant les protestes.

En un comunicat, la codirectora d'Iridia Anaïs Franquesa ha fet una crida als qui puguin aportar imatges del moment de l'impacte, perquè pugui ser investigat.

Foto principal: Els manifestants munten barricades als carrers de Barcelona / Sergi Alcàzar