Amnistia Internacional ha demanat aquest dimecres una investigació sobre la lesió de la jove que ha perdut un ull durant els aldarulls de dimarts a Barcelona per l'empresonament de Pablo Hasél.

L'entitat ha subratllat que cal aclarir les circumstàncies d'aquest incident i determinar "la proporcionalitat de l'ús del material antidisturbis en els diferents operatius policials". Pel que fa al foam, Amnistia Internacional destaca que es recomana disparar contra la part inferior del tors o les cames, i que no es pot utilitzar "de forma indiscriminada contra un grup de persones, sinó contra individus que representen una amenaça greu".

Amb tot, Amnistia assegura que és conscient que hi ha hagut actes de violència i dels reptes als quals s'ha d'enfrontar la policia en aquests contextos.

El Centre Irídia, que també ha denunciat els fets, atribueix la lesió a un impacte de bala de foam. Segons el col·lectiu, la ferida és una jove de 19 anys. Durant els aldarulls va transcendir a les xarxes socials la imatge de la noia amb el rostre ensangonat.

El SEM ha explicat que en una primera exploració no se la va considerar greu, però que un cop a l'Hospital Clínic es va precisar amb més detall la lesió. Hi va haver una segona jove amb una ferida a la cella que va ser donada d'alta a la Clínica Plató.

disturbios Barcelona Pablo Hasél Barricadas fuego - Sergi Alcázar

Els Bombers apaguen el foc de les barricades després de les protestes a Barcelona / Sergi Alcàzar

Les bales de foam "poden matar"

L'entitat recorda que "fa anys" que denuncia que les bales de foam són "molt perilloses" i poden generar lesions "greus" i "fins i tot la mort". "És una arma de precisió, no com les bales de goma, que era impossible controlar-ne la trajectòria", ha remarcat Anaïs Franquesa, codirectora del col·lectiu. L'entitat considera "molt greu" que tant l'octubre del 2019 com ahir "hi hagi hagut casos de persones ferides amb foam al cap".

El control dels Mossos

D'altra banda, Irídia ha qualificat de "sorprenent" que en la roda de premsa d'aquest dimecres al matí al Departament d'Interior "no s'hagi explicat res d'aquest cas", i considera "imprescindible" que en aquesta legislatura es faci una revisió parlamentària "profunda" dels mecanismes de control, avaluació, investigació i sanció interns dels Mossos.

manifestacion detencion pablo hasel barcelona disturbios - Sergi Alcàzar

Els manifestants s'enfronten als Mossos durant les protestes de Barcelona / Sergi Alcàzar

També opina que la direcció dels Mossos ha de generar "mecanismes adequats" per garantir que no hi hagi usos "irregulars" de les bales de foam, i considera "necessari" revisar l'ús d'aquestes armes "degut a la gravetat de les lesions que poden generar".

Finalment recorda que al costat d'Amnistia Internacional Catalunya ha sol·licitat que es faci pública la instrucció d'ús de les llançadores que disparen bales de foam, així com que el Parlament també ho va sol·licitar "per majoria" fa uns mesos.

Foto principal: Un manifestant s'enfronta a la policia durant la manifestació de Barcelona / Sergi Alcàzar