Més d’un centenar de manifestants s’acumulen des de mig matí a l’exterior del Congrés dels Diputats protestant contra l’amnistia i coincidint amb la primera jornada de la sessió d’investidura de Pedro Sánchez. Insults contra el candidat a la reelecció i Carles Puigdemont conformen la banda sonora d’aquesta mobilització. Els manifestants se situen davant del cordó policial que impedeix entrar a la zona acordonada per la policia, a la qual no es pot accedir sense autorització. Tot i l'enuig i els càntics —que són els mateixos que es reprodueixen cada nit a la seu del PSOE, al carrer Ferraz—, no s’han registrat incidents i la concentració transcorre sense problemes.

Un mar de banderes espanyoles, algunes de franquistes i altres de carlistes, i crits en contra de la premsa poblen un dels dos punts on hi ha concentració. A la cruïlla entre la plaça Neptuno i la Carrera de San Jerónimo és on hi ha més gent, mentre que a l’altre extrem, a l’encreuament entre San Jerónimo i carrer Cedaceros, hi ha menys activitat. Tots dos punts s’ubiquen a 300 metres dels lleons icònics del Congrés dels Diputats, i al punt del migdia no havia obligat a tallar cap via madrilenya, com el passeig del Prado.

 

A primera hora s’hi han vist sobretot persones grans, i a mesura que ha avançat el matí, la composició de la manifestació ha anat mutant amb l’arribada d’estudiants i joves. Cíclicament, per la plaça Neptuno hi circulen busos i furgonetes de l’organització Hazteoir, serigrafiats amb fotografies de Pedro Sánchez i Carles Puigdemont, a qui titllen de traïdors. De fet, un dels vehicles porta impresa una imatge del president espanyol en funcions vestit com si fos Adolf Hitler, i cada cop que passa exalta els ànims dels manifestants.

Durant tot el matí s’hi ha observat molt rebuig als professionals de la premsa que estan cobrint la manifestació. En un dels moments més tensos, un grup de manifestants ha increpat, insultat i expulsat un equip de TV3 que estava treballant a la zona. “Fora, fora, fora!”, els han escridassat amb una actitud desafiant i intolerant.

 

Desplegament policial extraordinari

Al Congrés dels Diputats, un desplegament policial extraordinari ha protegit el funcionament normal de la primera jornada de la investidura. Segons dades del Ministeri de l’Interior, 1.600 agents de la policia nacional custodien des de primera hora del matí els voltants de la cambra baixa. Hi ha dos cordons policials que tan sols es pot superar amb una autorització expressa per a l’ocasió. L’esforç policial és semblant al que du a terme la policia quan el Reial Madrid juga un partit de Champions League a l’estadi Santiago Bernabéu i les autoritats el consideren un matx d’alt risc, com el de fa uns dies contra el Braga portuguès.