Ni han col·lapsat Madrid ni han bloquejat el Congrés dels Diputats. Ni tan sols s’han assabentat del moment en què 179 diputats han fet Pedro Sánchez de nou president del govern espanyol. Segons la delegació del govern central a Madrid, unes 200 persones s’han tornat a concentrar aquest dijous al matí a la plaça Neptuno per protestar en contra de la investidura de Pedro Sánchez i els seus pactes amb l’independentisme. I uns 200 més s'han reunit a l’altre extrem acordonat, al carrer Cedaceros. Un fort desplegament policial ha custodiat en tot moment l’exterior del Congrés, que ha viscut la segona jornada del debat amb absoluta normalitat.

🔴 Manifestació a Madrid contra l'amnistia, DIRECTE | Última hora de les protestes a Ferraz
 

 

A primera hora s’hi han vist gairebé més periodistes i policies que manifestants, per bé que pels volts de les 12 del migdia, hora de la convocatòria publicada a les xarxes socials, el racó de la plaça Neptuno s’ha anat omplint de banderes espanyoles, carlistes i pancartes acusant Sánchez de traïdor. També s’hi han observat banderes morades de l’organització juvenil pròxima a Vox, Revuelta, que està capitalitzant les mobilitzacions dels últims dies a la capital espanyola. De fet, tot i l’escàs poder de convocatòria, els que s’han reunit a l’exterior s’han encomanat a anar aquesta nit, “un cop més”, a la seu del PSOE, al carrer Ferraz.

A diferència d’aquest dimarts, un dels elements nous ha estat l’aparició d’un dels líders de Democracia Nacional, Pedro Chaparro, condemnat per l’assalt violent el 2013 a l’edifici Blanquerna, la delegació de la Generalitat a Madrid. Amb ell han aparegut pancartes que hi deia: “No nos engañan, Cataluña es España”. La mateixa pancarta que va presidir la manifestació d’aquest dimarts a la nit a Ferraz, que va acabar amb desenes de detinguts i càrregues de la policia per dispersar la concentració.

Entre la cridòria contra la premsa —especialment contra La Sexta—, hi ha hagut dues escenes destacades. La primera, el moment en què un grup d’exaltats ha sacsejat les reixes i tanques que els impedien l’accés al Congrés dels Diputats. No ha anat a més, al marge de certa esbroncada i discussió entre manifestants per la utilitat d’aquella acció tímida. Sí que s’ha viscut més tensió quan han aparegut dues dones que portaven un cartell on es defensava el dret de Pedro Sánchez a governar com a guanyador de les eleccions. Un grup nombrós de congregats s’hi ha encarat i les han insultat fins que la policia els ha separat i s’ha endut les dues dones a una zona allunyada.

 

Puntualment, també ha circulat per la plaça Neptuno la carrossa d’Hazte Oir, que ha aixecat els ànims dels manifestants. Avui a la marxa de furgonetes serigrafiades amb les cares de Pedro Sánchez i Carles Puigdemont s’hi ha sumat un tractor. Aquesta organització ultraconservadora havia fet una crida a col·lapsar els accessos de Madrid per aturar la investidura. A la vista dels fets, la proposta ha acabat fracassant.