Un total de 1.400 persones, segons la Delegació del govern espanyol a Madrid, s'han concentrat aquest dissabte a Madrid per denunciar el "gir radical" del president espanyol, Pedro Sánchez, en canviar la posició tradicional d'Espanya sobre el Sàhara Occidental, i per exigir la celebració urgent del referèndum d'autodeterminació que permeti al poble sahrauí decidir el seu futur. La manifestació, convocada per la Coordinadora estatal d'Associacions Solidàries amb el Sàhara (CEAS-Sàhara), s'ha celebrat coincidint amb el 47è aniversari de la signatura de l'Acord Tripartit, amb el qual, pocs dies abans de la mort del dictador Francisco Franco, Espanya va cedir al Marroc i a Mauritània el que llavors s'anomenava "Sàhara espanyol", tot, sense comptar amb el Front Polisario. 

"Sánchez, atén, el Sàhara no es ven"

Aquesta manifestació se celebra cada any pels volts del 14 de novembre, data de la signatura de l'acord, per denunciar la "il·legalitat" de la cessió del Sàhara Occidental. Tanmateix, aquest any s'han sumat les crítiques contra el president espanyol per haver abandonat la neutralitat respecte a aquesta qüestió.

Els manifestants han recorregut els carrers de Madrid cridant consignes com ara "Sánchez, atén, el Sàhara no es ven", o "El Marroc tortura, Espanya dissimula", entre d'altres. També s'han vist centenars de banderes sahrauís i pancartes amb el lema de la manifestació "No ens faran callar! Sàhara lliure ja! L'única solució, l'autodeterminació!". 

A la concentració hi han assistit militants de les formacions polítiques de Podemos i Izquierda Unida, però s'han fet notar les absències dels seus líders, que tampoc no s'han pronunciat sobre la qüestió.

Reclamen un referèndum d'autodeterminació al Sàhara

L'entitat convocant, CEAS, ha fet públic un manifest on ha rebutjat i condemnat la decisió de Sánchez de donar suport a una "suposada autonomia marroquina en el conflicte del Sàhara Occidental obviant deliberadament el deure i la responsabilitat d'Espanya com a potència colonitzadora". La coordinadora assenyala que és una decisió "irresponsable i contrària al dret internacional", però a més, denuncia que "està tenint repercussions molt negatives per al poble sahrauí". En aquest sentit, ha volgut denunciar "l'explotació dels recursos naturals mitjançant acords il·legals de la UE amb el Marroc i la vulneració de drets humans que pateix la població que viu als territoris ocupats".

Per tots aquests motius, es reclama al govern espanyol "una implicació directa en la solució justa i definitiva del conflicte". També han fet una crida a tots els partits polítics perquè facin pressió per tal de "fer efectiu el procés inconclús de descolonització del Sàhara Occidental" que reclamen que es faci mitjançant un referèndum per tal que "el poble sahrauí faci efectiu el seu dret inalienable a l'autodeterminació".  Al respecte, el president de CEAS-Sáhara, Xavier Serra, ha assegurat que no té "cap dubte", i que "el poble sahrauí vol ser lliure".