Diversos centenars de persones s'han manifestat aquest vespre a Barcelona en protesta pel desallotjament del casal popular Lina Òdena, del carrer Mallorca. Els concentrats han tallat el carrer Aragó i també s'han manifestat davant la seu del districte de l'Eixample, on alguns han llançat ous contra la façana. 

Els concentrats portaven una pancarta amb el text "La Lina es queda", i han fet crides a seguir l'activitat del casal.

Intervenció dels Mossos
 

Efectius dels Mossos d'Esquadra han impedit que els manifestants arribessin al lloc de l'establiment comercial en desús que havien ocupat, però no s'han produït incidents. Els joves han encès pots de fum.

Els Mossos van desallotjar dijous a les 7 del matí el casal alternatiu. Va ser el tercer intent de la policia catalana per fer-ho, i ho van aconseguir perquè en el moment de l’operatiu el local estava buit. L’espai tenia una ordre oberta de desallotjament des del passat 15 de novembre.

Diversos equips d’ordre públic de la Brigada Mòbil (Brimo) de la policia catalana van tallar el carrer, quan es va iniciar, per ordre judicial, el desallotjament d’aquest immoble al centre de la ciutat. Els efectius policials van blindar la zona, tallant els carrers, per deixar pas a la comitiva judicial.

Ocupat el 2019

 

Els joves van ocupar el local la nit de Cap d’Any del 2019, i hi feien activitats. El casal popular Lina Òdena, tal com l’havien batejat, està instal·lat en uns baixos que antigament eren un local comercial, i que s’havia convertit els darrers mesos en un espai autogestionat per diverses persones de la zona com a punt cultural i de col·laboració veïnal. El local és propietat d’una immobiliària que va denunciar l’ocupació. El local ocupat va ser batejat amb el nom d’una militant comunista de Barcelona, Paulina Ódena García, coneguda com a Lina Ódena, que va néixer l’any 1911 i va morir l’any 1936, quan es va matar, instants abans de ser capturada per les tropes nord-africanes de Franco, al front de Granada.

Durant l’estiu, després de celebrar-se el judici el mes de març, el jutge que porta el cas va ordenar desallotjar el bloc, però es va aturar en dues ocasions. La primera va ser el 5 de juliol i la segona, el 15 de juliol. Els dos cops, tot i que es va desplegar policia, finalment el jutge va aturar el desallotjament, i va posar una nova data. 

Finalment, es va ordenar que el desnonament es fes en data oberta, del 15 al 30 de novembre de 2021, per evitar així pressió dels joves que ocupen els baixos per aturar el desnonament. I així va quedar clausurat finalment el local.