Un centenar de persones s'han concentrat aquest vespre davant de la seu d'Aigües de Banyoles per protestar contra el nomenament de l'exconseller Santi Vila com a director general. Els manifestants titllen l'empresa de "botiflera" pel fitxatge de Vila, que s'interpreta com una 'porta giratòria' després de la dimissió del conseller del Govern català abans que es declarés la independència al Parlament. La concentració ha comptat amb la presència de membres de la CUP i del CDR del Pla de l'Estany. 

Un dels fets que denuncien és l'amistat personal entre Vila i el propietari d'Aigües de Banyoles, Lluís Coromina, empresari molt conegut a la comarca. L'empresa es dedica a comercialitzar l'aigua de l'estany de la localitat gironina. Coromina també és president d'Agrienergia i de l'empresa de transports Teisa.

En fulletons repartits a la protesta, s'hi podia veure una foto de tots dos quan van coincidir a l'entrega de la Creu de Sant Jordi que la Generalitat va entregar a Coromina l'any 2015, amb Vila com a conseller de Territori. "Banyoles no deu res al botifler Santi Vila" és el text que acompanya la imatge.

L'entrega de la Creu de Sant Jordi, però, no és l'únic gest de la conselleria de Vila que va beneficiar l'empresari. També durant la seva etapa a Territori, l'Agència Catalana de l'Aigua -depenent d'aquesta conselleria- va aprovar la decisió de deixar de cobrar el cànon de captació de l'aigua de l'estany de Banyoles, argumentant que s'havia de "blindar" el municipi per la seva "excepcionalitat".

D'aquesta manera, l'any 2014, Banyoles va convertir-se en l'únic municipi català que no ha de pagar el cànon de captació, valorat en uns 33.000 euros a l'any.

creu sant jordi vila coromina - generalitat

L'entrega de la creu Sant Jordi a Coromina, amb Vila, a l'esquerra / Generalitat