Finalment, el govern espanyol ha acceptat uns petits retocs a la seva pròrroga de l’estat d’alarma de mig any. Van plantejar sis mesos per evitar el malson de la primera onada, amb votacions difícils cada dues setmanes. Però, amb el vistiplau de La Moncloa, el Congrés dels Diputats ha esmenat la petició de Sánchez. Durarà almenys fins al 9 de març, quatre mesos més. Serà llavors quan la conferència de presidents autonòmics en revisarà la vigència, en funció de la situació epidemiològica. Sánchez compareixerà cada dos mesos i Illa amb periodicitat mensual.

El Congrés dels Diputats ha aprovat les esmenes d’ERC (quatre mesos i compareixences de Sánchez i Illa) i les del PNB (pels enclavaments bascos). La d'ERC ha sortit amb 189 vots a favor, 150 en contra i set abstencions. La del PNB, amb 196 a favor, 147 en contra i 1 abstenció.

Així, a la tarda, el govern espanyol aconseguirà la pròrroga sense gaires problemes. Per començar, el PP ja ha anunciat la seva “abstenció crítica”. ERC, el PDeCat, el PNB i Ciutadans hi votaran a favor. JxCat, la CUP i EH Bildu s’abstindran.

És un estat d'alarma molt diferent al de la primavera, però també limitat pel que fa a les competències per restringir la mobilitat. Els presidents autonòmics poden imposar tocs de queda nocturns i fins i tot confinaments perimetrals de tot o part del seu territori, com han fet la majoria de comunitats autònomes. En canvi, no poden aplicar confinaments domiciliaris, com estudia la Generalitat i com va aplicar ahir França de nou.

Els plans inicials de Pedro Sánchez passaven per una pròrroga eterna de sis mesos, fins al 9 de maig. Volien evitar el malson de la primera onada, amb votacions difícils cada dues setmanes. Davant del descontentament generalitzat de l’oposició, l’Executiu central va acceptar ahir una esmena d'ERC: al cap de quatre mesos, el 9 de març, les comunitats i l’Estat revisaran la vigència de l’estat d’alarma. Sánchez compareixerà cada dos mesos i el ministre de Sanitat cada mes, per donar explicacions. El PP reclamava que la pròrroga fos només de dos mesos, però finalment s’acabarà abstenint. Els números sortiran.

En aquest ple es consumarà la ruptura de JxCat i el PDeCAT al Congrés, que votaran diferent. Els primers s'abstindran i els segons ho faran a favor. De fet, en la votació de les esmenes, ja s'ha visibilitzat aquesta divisió dins del Grup Plural. JxCat ha votat en contra de les esmenes del PDeCAT. Per la seva part, el PDeCAT s'ha abstingut a les esmenes de JxCat,

Illa avisa: un Nadal “diferent”

Pedro Sánchez ha estat present durant la primera hora, però qui ha parlat ha estat Salvador Illa. El ministre català ha sortit a reclamar un "suport aclaparador" a la pròrroga sotmesa a votació, dirigint-se especialment al PP: ha de triar entre "confrontació" i "sentit d'estat". "És el moment de la política adulta, dels consensos", ha defensat el dirigent socialista, que ha reclamat a Pablo Casado que faci una "oposició constructiva". "Espero que pel bé de tots, triïn unir forces amb el govern per donar una resposta contundent a la segona onada", ha afegit.

El responsable de Sanitat ha advertit que la situació és crítica, amb "un hivern llarg" i "unes festes diferents a les quals ens haurem d'adaptar". Si bé la ciutadania pot estar "cansada de mesos de sacrificis", Illa ha assegurat que "encara queda un ampli horitzó per davant" on no es poden "relaxar mesures". L'objectiu, ha insistit, és baixar la incidència a 25 casos per 100.000 habitants, menys del 4% de positivitat i menys del 5% d'ocupació de les UCI per pacients de covid.