L'economista Xavier Sala-i-Martin ha proposat una fórmula per salvar empreses a les quals no deixen treballar per les restriccions de la Covid: que el govern espanyol s'endeuti i assumeixi els costos.

"Donat que Espanya ha fet tot el possible per impedir que Catalunya acudeixi als mercats financers, per motius polítics, ara és responsabilitat del govern espanyol finançar les empreses a les quals s'impedeix treballar per culpa de la Covid", ha assenyalat.

Al seu entendre, el govern espanyol s'hauria d'endeutar per finançar els impostos, els lloguers i els costos "de tots els restaurants, hotels i salons de bellesa de Catalunya" que no poden treballar.

Sala-i-Martin assegura que el govern de Pedro Sánchez serà el responsable dels llocs de treball que es perdin per no atendre les empreses. "És responsabilitat única i exclusiva del govern d'Espanya i dels partits que li donen suport", insisteix.

 El govern espanyol no es planteja per ara l'aprovació de noves mesures de suport a les empreses i als treballadors en l'actual estat d'alarma.

Malgrat això, fonts del ministeri d'Economia assenyalen que les mesures extraordinàries implantades fins ara —com els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), la prestació per a autònoms o les línies d'avals de l'ICO— segueixen vigents. "Segons vagi evolucionant la pandèmia i el seu impacte en la situació econòmica s'aniran adaptant les mesures a la realitat de cada moment", afegeixen.

Amb el nou estat d'alarma i el toc de queda hi haurà "empresaris que ahir no se'n podien beneficiar si la seva activitat no era limitada, però avui sí que podran fer-ho. Els nous beneficiaris entren sols sense necessitat de fer una mesura nova", insisteixen les fonts del govern espanyol. Tot i això hi ha moltes queixes sobre la dificultat de tramitar les ajudes.