El politòleg Ramón Cotarelo ha reclamat que si finalment es convoquen eleccions catalanes, es formi una llista unitària independentista. "Si hem d'anar a eleccions, amb tots els meus respectes, llista única", ha indicat en el seu blog.

Cotarelo no sap com es pot recompondre la majoria independentista, a causa de les diferències estratègiques. "La meva fe en la capacitat i flexibilitat polítiques dels dirigents independentistes és gran, però no se m'ocorre de quina manera es pot recompondre una unitat d'acció independentista parlamentària. Donat el grau de polarizació ideològica del Parlament, l'única majoria ideològicament coherent i viable és la que hi va haver fins ahir. Ara no és que n'hi hagi una altra; és que no n'hi ha ni aquesta perquè, encara que ERC tingués nostàlgia del tripartit (cosa molt inverosímil), els números no donarien", ha indicat.

Segons el politòleg, el que va passar dimarts al Parlament va ser que "la República va ensopegar amb la Monarquia i es va desfer com un sucre, perquè una República que no reprova el rei que detenta el seu poder no ho és".

Cotarelo s'ha queixat de les imatges fosques dels darrers dies. "A l'última manifestació independentista es va retreure a un grapat de radicals que proporcionessin a l'enemic les imatges que necessita per vilipendiar (com diria Borrell) l'independentisme. Mira per on, les imatges i més que imatges, les portades dels principals mitjans espanyols, les han donades els indepes no radicals. I si, a això s'afegeix el vot conjunt ERC-PSC, les imatges s'enfosqueixen", ha indicat.