Durant tota la segona meitat de la campanya electoral, el PSC va ser la diana de les crítiques dels partits independentistes, que es malfiaven del seu candidat i l'acusaven d'estar disposat a acceptar els vots de Vox per arribar a la presidència de la Generalitat. Els números, un cop passats per les urnes, no li surten a Salvador Illa ni comptant amb l'extrema dreta. I tanmateix, té la intenció de presentar-se a la investidura. Els socialistes han mogut fitxa aquest dimecres enviant a la resta de forces polítiques una proposta de cordó sanitari que incorpora una excepció: "sempre que sigui possible". 

 

El document planteja una estratègia compartida per "barrar el pas a l'extrema dreta a les posicions institucionals del Parlament". Es fixa en múltiples escenaris, ara bé, no diu res sobre una votació d'investidura. De fet, l'única manera que tindria Illa de no acceptar el suport de Vox seria no presentar-se a la investidura. 

Així, per exemple, la iniciativa exposa la necessitat que la resta de grups parlamentaris coordinin el vot per evitar que un diputat de Vox, que és la quarta força política del Parlament, pugui entrar a la Mesa o a la presidència d'altres espais com poden ser les comissions parlamentàries. 

En paral·lel, proposa a ERC, Junts, CUP, comuns, Cs i el PP que, si subscriuen aquest pacte, es comprometin a no signar cap iniciativa parlamentària amb Vox. Això inclou iniciatives legislatives, propostes de resolució, esmenes, mocions de censura o altres sol·licituds o declaracions institucionals que puguin sorgir. Alhora, el PSC demana que quan sigui l'extrema dreta qui porti un debat al Parlament, la resta de grups puguin intervenir per fixar la seva posició, però sempre evitant al·lusions directes que puguin ampliar el temps d'intervenció dels diputats de Vox. 

Una dona presidenta del Parlament

Els socialistes han fet públic aquest document un cop finalitzada la segona reunió amb els comuns per sondejar els suports per a la investidura i la formació de govern. Durant la trobada, han insistit que la presidència del Parlament l'ha d'ocupar una dona d'esquerres. Una aposta que contraposen a les alternatives independentistes que apunten a que la presidència passi a mans de Junts o de la CUP. 

Al marge del PSC, els comuns mantenen línia oberta de negociació amb ERC i la CUP. Els de Jèssica Albiach ja han advertit a Salvador Illa que no compti amb ells per a una investidura fake que no tingui garantits els suports per tirar endavant.