Unidas Podemos proposarà que Andorra torni a formar part la llista de paradisos fiscals, així com que s'endureixin els criteris per a aquells espanyols que canviïn els seus llocs de residència amb la finalitat de tributar fora d'Espanya.

El portaveu de la formació morada al Congrés dels Diputats, Pablo Echenique, s'ha referit al debat sobre els nous youtubers que tributen a Andorra per eludir una fiscalitat espanyola més severa, i ha avançat que la seva formació esmenarà el projecte de llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal per ampliar la llista de paradisos fiscals.

andorra la vella - acnImatge de la capital del Principat, Andorra la Vella, on ha anat a viure alguns Youtubers / ACN

Mesures que proposa Podemos

Ha explicat que es tractaria d'establir paràmetres perquè el ciutadà o agent que vagi a deslocalitzar la seva residència en paradisos fiscals per tenir nul·la o baixa imposició hagi de complir certes clàusules com és seguir pagant cinc anys l'IRPF a Espanya, segons ha informat EFE.

"Ja existeix en la nostra legislació, s'aplica a certs paradisos fiscals, però hi ha països com Andorra, que s'han quedat fora d'aquesta llista", ha dit Echenique en una roda de premsa al Congrés.

El portaveu d'Unidas Podemos ha assenyalat que més enllà del debat sobre els youtubers, "que és censurable perquè una persona deslocalitza la seva residència per pagar menys imposats", l'elusió fiscal afecta l'Estat del benestar com, per exemple, el finançament dels serveis públics com col·legis i hospitals.

Debat projecte de llei del frau fiscal

Actualment, el projecte de Llei de mesures per a la prevenció del frau fiscal s'està debatent al Congrés dels Diputats. La majoria dels portaveus parlamentaris han coincidit aquest dimarts en què el problema de l'elusió d'impostos no arriba amb els youtubers i ha advocat per millorar les mesures per lluitar contra el frau fiscal.

La portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ha assenyalat que "el patriotisme es demostra en la declaració de la renda" i ha demanat ser "conscients" que en la lluita contra la pandèmia són milers de milions els que s'estan destinant a la Sanitat amb els impostos.

Per la seva banda, el portaveu de Más País al Congrés, Iñigo Errejón, ha incidit que es tracta "d'un debat sobre els egoistes" i ha instat a fer que hi hagi més recursos i sancions pels que no contribueixen amb els seus impostos, al mateix temps que el portaveu de Compromís, Joan Baldoví, ha instat a fer més campanyes de conscienciació.
 

iñigo errejon congres diputats

En sentit contrari, el portaveu de VOX, Iván Espinosa dels Monteros, ha defensat que el que fan els youtubers "és legal" i ha demanat no "atacar aquests nois joves que estan innovant" sinó "plantejar-se un marc fiscal més respectuós".

En aquesta línia ha recalcat: "Un té dret a anar-se del país pel motiu que sigui, no veig cap problema a admetre que sigui per motius fiscals. L'economia és un joc d'incentius també fiscals".