El diari Corriere della Sera, considerat el més important d'Itàlia, afirma que si el Partit Nacional Escocès guanya les pròximes eleccions municipals, serà inevitable el referèndum sobre la independència que proposa la ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon. En aquest context, pronostica que la iniciativa tirarà endavant amb un pacte amb el govern britànic, com va succeir amb David Cameron, o amb una via unilateral "a la catalana". 

"El problema és que el líder conservador [Boris Johnson] no té intenció de concedir el referèndum sobre la independència, que ha de ser autoritzat per Westminster (David Cameron ho va fer). Però si, com és probable, el 2021 els nacionalistes també triomfen a les eleccions locals, la pressió serà irresistible. En cas contrari, el risc és anar a un escenari "a la catalana"; és a dir, que a Edimburg decideixin organitzar un referèndum il·legal, anant a una topada frontal amb Londres", indica el rotatiu.

Corriere della Sera

Corriere della Sera preveu més problemes per al govern britànic, i és que l'unionisme ha quedat en minoria a Irlanda del Nord, i s'ha posat de manifest que el Brexit fa créixer el nombre de partidaris de la reunificació d'Irlanda. "Els unionistes protestants han tingut un resultat dolent, mentre que els nacionalistes catòlics del Sinn Féin han tingut un resultat exitós. I per primer cop els unionistes estan en minoria: un pas cap a la reunificació d'Irlanda", diu.