El promotor de la consulta popular d'Arenys de Munt (Maresme) sobre la independència de Catalunya, Josep Manel Ximenis, creu que els partits independentistes "ara per ara van de dret al fracàs" sobre el procés independentista i "a dependre d'Espanya per sempre més". En una conferència organitzada en el marc de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) i celebrada a Prada (Catalunya Nord), Ximenis ha proposat que la ciutadania "substitueixi" les formacions sobiranistes per a "culminar" la república catalana.

Per contra, Irene Rigau i Dionís Guiteras, que han acompanyat Ximenis a la xerrada, han rebutjat aquestes afirmacions. Rigau ha recordat que "per primera vegada hi ha persones inhabilitades, empresonades i exiliades". L'exconsellera també ha afirmat que "la sentència marcarà la posició de l'Estat i això marcarà la nostra". Guiteras també ha demanat que en les mobilitzacions en contra de la sentència judicial de l'1-O "no siguem els mateixos de sempre".

La consulta sobre la independència de Catalunya d'Arenys de Munt es va celebrar el 13 de setembre del 2009 i va ser d'àmbit municipal no vinculant i sense cap valor jurídic. La participació en la consulta va ser del 40,99% i el 'sí' a la independència va obtenir el 96,2% dels vots.