El Hard Rock, que va ser la causa que no prosperessin els pressupostos de la Generalitat pel 2024 i que Pere Aragonès decidís convocar les eleccions del 12-M, per la negativa dels comuns a acceptar el projecte del macrocomplex d’oci a Salou, ha tornat a ser objecte de controvèrsia en el marc de la precampanya electoral. El Hard Rock ha ressuscitat després que aquest dimecres el diari La Directa hagi publicat que l'executiu de Pere Aragonès "va renovar el seu compromís amb el projecte" el 27 de febrer, amb un acord de Govern, el mateix dia que va tancar l'acord de pressupostos amb el PSC, i que no va informar del mateix als mitjans de comunicació en la roda de premsa posterior. El Govern assegura que l'acord del febrer respon únicament a "qüestions tècniques" que no suposen cap canvi en el projecte, i que tant els comuns com el PSC van ser informats. Per contra, els comuns i la CUP han carregat contra el Govern, al qual acusen “de mentir” sobre el Hard Rock. 

Comuns i la CUP han demanat la compareixença de Pere Aragonès al Parlament per donar explicacions sobre l'acord i perquè no es va informar la premsa juntament amb resta dels acords de Govern. El document de l’acord va ser signat pel secretari del Govern, Xavier Bernadí, a les 15.31 hores, pocs minuts abans que l'executiu anunciés un pacte per als pressupostos del 2024 amb el PSC, quan en paral·lel prosseguia la negociació amb els comuns perquè també donessin el seu suport als comptes, que van acabar rebutjant precisament perquè pretenien que es frenés qualsevol avanç en relació amb el Hard Rock. El govern va penjar l'acord en el portal de dades obertes de la Generalitat.

Que canvia el decret?

L'acord del passat 27 de febrer va deixar sense efecte un altre de 2020, encara que va mantenir l'encàrrec a l'Incasòl per comprar els terrenys a Mediterranea Beach & Golf Community -una filial de CriteriaCaixa, braç inversor de La Caixa- i en el mateix acte vendre'ls als promotors del Hard Rock. L'acord de 2020 concretava que una vegada aprovat el Pla director urbanístic (PDU) -el que encara no ha succeït- el següent pas era, en un termini màxim de dos mesos, la signatura del contracte de compravenda per 120 milions d'euros. L'acord ara en vigor no fixa un preu per la parcel·la ni cap termini per dur a terme l'operació immobiliària.

Pere Aragonès contesta des de Belfast

La polèmica ha marcat un matí de precampanya amb afirmacions, retrets i desmentiments, en què ha hagut d'intervenir Pere Aragonès, que es troba de viatge institucional a Belfast (Regne Unit) i que no ha assistit a la reunió del Consell Executiu. Des de Belfast, Aragonès ha defensat que l'acord sobre el Hard Rock "no canvia el rumb ni la naturalesa del projecte que hi havia fins ara" i ha argumentat que es tracta d'un document impulsat per actualitzar "característiques tècniques". El president ha recordat que és un projecte que no considera una prioritat i que no tenia "ni un euro" previst als pressupostos que finalment no van tirar endavant. Aragonès ha negat haver amagat aquest acord, com acusen els comuns i la CUP, i ha recordat que és el Govern mateix qui l'ha fet públic a través del portal de transparència. En aquest sentit, emmarca les crítiques sorgides després de la notícia al clima de campanya: "No entraré en dinàmica electoralista".

La consellera Capella: el Govern estava obligat

En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, la consellera de Territori, Ester Capella, ha sortit al pas de la polèmica per l'acord i ha considerat que és un "tema de campanya electoral pura", recordant que aquesta qüestió ja va fer "descarrilar" els pressupostos per al 2024. "A ningú no se li escapa que aprofiten l'oportunitat perquè estem en campanya", ha assegurat, i ha insistit que l'acord del 27 de febrer "no canvia gens en relació amb el projecte", sinó que es tracta d'"una simple actualització de termes tècnics que havien quedat obsolets". La consellera ha remarcat que el Govern havia d'actualitzar l'acord per donar continuïtat a la tramitació del projecte. I ha insistit que, en cas de no fer-ho, es podria cometre un delicte de prevaricació. Segons Capella, el del Hard Rock és un projecte que no agrada el Govern d'ERC, que, no obstant això, té "l'obligació de tramitar l'expedient" per reformular el Pla Director Urbanístic (PDU), ja que així ho va determinar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Respecte al fet que el Govern va adoptar l'acord precisament el dia que va tancar l'acord pels pressupostos amb el PSC, Capella ha dit que va ser llavors quan "tots els elements van estar sobre la taula", si bé ha admès que "a ningú se li escapa" que aquest era un tema clau per a la negociació dels comptes.

Altres fonts implicades en les negociacions, consultades per l’agència EFE, indiquen que aquesta va ser la via que va trobar l'Executiu per donar una garantia extra -per als socialistes i per als promotors del macroprojecte- que el PDU seguiria la seva tramitació. Tot i això, el PSC ha insistit, a través de la viceprimera secretària, Lluïsa Moret, que el Hard Rock no va formar part de la negociació dels pressupostos per al 2024.

El Govern es defensa 

En la mateixa roda de premsa, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha contestat a la líder dels comuns, Jéssica Albiach, que ha acusat ERC i el Govern d'haver "mentit" sobre el Hard Rock. Plaja ha assegurat que aquest acord no es va donar a conèixer a la premsa en ser molt tècnic i perquè en roda de premsa se sol explicar "una part molt petita" de tots els acords que s'adopten. Ha remarcat, però que sí que es publiquen tots a la pàgina web de Transparència del Govern. A més, ha explicat que la direcció general de comunicació del Govern, en col·laboració amb els departaments, decideix quins temes s'expliquen a la roda de premsa tenint en compte "criteris d'interès públic" i seguint el pla de Govern.

Picabaralla a les xarxes entre el Govern i els comuns

El diputat al Parlament de Catalunya David Cid ha assegurat a través del seu compte a X que els comuns "mai" van tenir coneixement de l'acord de govern sobre el Hard Rock signat amb el PSC. El diputat sosté que en cas de saber-ho, ho haurien fet públic. "Ens donen la raó", ha conclòs encetant una picabaralla a les xarxes.  

La consellera d'Economia, Natàlia Mas, ha criticat la piulada del diputat i l'ha titllada de pròpia d'un "pati d'escola". Mas ha reiterat la posició del Govern i ha afirmat que la proposta se li va traslladar al diputat dels comuns Joan Carles Gallego la setmana del 26 de febrer, i al mateix Cid uns dies posteriors. Per la seva banda, Gallego ha assegurat que la consellera "ha mentit" i ha afegit que el Govern no li va traslladar en cap moment l'acord "ni per escrit ni de paraula".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!