El professor i investigador mexicà Samuel Hidalgo, especialista en optimització matemàtica, ha criticat les pressions del govern espanyol que han aconseguit impedir l’acte convocat la setmana vinent a la Universitat Iberoamericana de Ciutat de Mèxic amb el president a l’exili, Carles Puigdemont, sota el títol Presos políticos en Catalunya y la defensa de la tierra en México.

"Sorprèn que hagin modificat els acords amb el president de Catalunya, Puigdemont, sobre el tema dels presos polítics catalans. Una Universitat seriosa no permet la ingerència d'Espanya en afers que competeixen als acadèmics i alumnes", ha indicat.

A causa dels moviments de l'ambaixada, segons fonts de l'entorn del president, els ponents mexicans van anar desapareixent de l’acte. Posteriorment, l’ambaixada va fer saber que no enviaria cap representant i aquest paper es va deixar en mans d'un portaveu del grup de signants del manifest Cristians per la Convivència.

L’entorn de Puigdemont va respondre a aquest canvi advertint que el president no ha d’entrar en un debat d’aquest perfil amb algú que no representa l'Estat espanyol sinó una opinió particular.