El professor de ciència política de la UOC Iván Serrano ha desmuntat el mantra que l'entrada de Vox és culpa de l'independentisme. Serrano assegura que l'auge de la ultradreta s'ha donat, en gran mesura, pel fet que s'hagi qüestionat la nació. Això, ha acabat provocant que el nacionalisme espanyol, en sentir-se atacat, hagi reaccionat posant-la per sobre de la democràcia.

Tanmateix, alerta que "posar el focus en culpabilitzar a qui posa en qüestió la nació", com ha estat el procés independentista, és molt perillós, ja que legitima opcions no democràtiques."Un nacionalisme d'estat que es volgués 'cívic' o que es prengués seriosament allò del patriotisme constitucional, el primer que faria és preguntar-se perquè està perdent el plebiscit quotidià per una part important de la població", ha indicat.

D'altra banda, el professor planteja la reflexió de per què el cas d'Euskadi de fa anys no va generar tanta tensió nacional: "Segurament tenia raó Felipe González quan deia que Euskadi era un problema d'ordre públic, mentre que Catalunya era un problema polític. És a dir -en la particular concepció del nacionalisme d'estat- més greu."