La captació amb fins terroristes, especialment entre els col·lectius més vulnerables dels menors d'edat, és una de les preocupacions dels cossos policials, que en els darrers temps han incrementat les investigacions i la vigilància par tal de fer front a aquesta amenaça, molt sovint en col·laboració amb altres agències per la cooperació policial, com l'Europol. La darrera actuació fruit d'aquesta feina ha estat la detenció, per part de la Guàrdia Civil, d'un home de 44 anys, imam i professor d'àrab en una mesquita de Madrid, acusat d'intentar radicalitzar els seus alumnes menors d'edat i captar-los per ingressar al Daesh, l'organització terrorista de l'Estat Islàmic. L’institut armat l’ha posat a disposició del jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno, que n'ha ordenat l'ingrés provisional a la presó. La investigació ha estat desenvolupada pel Servei d'Informació de la Guàrdia Civil amb la participació activa d'analistes d'Europol i dirigida pel Jutjat Central d'Instrucció número 2 i la Fiscalia de l'Audiència Nacional.

Classes a la mesquita de Villaverde

L’arrestat donava classes a la mesquita del districte madrileny de Villaverde, però els seus discursos, en els quals defensava davant dels alumnes una visió violenta de la religió, no van passar desapercebuts i el van obligar a abandonar-la, però va continuar amb el seu proselitisme en entorns de més privadesa. El detingut adoptava el discurs defensat per les principals organitzacions gihadistes, i exalçava la figura del terrorista suïcida com una arma legítima en la lluita contra jueus, cristians i apòstates, i la posava com a exemple de la conducta a seguir per tots els musulmans.

Investigacions en l’àmbit de l’adoctrinament radical

La investigació sobre aquest imam i professor d’àrab va començar el 2022, quan els agents d’informació van detectar que, a més de la vinculació a l’ideari gihadista, impartia classes a menors d’edat. En un comunicat, la Guàrdia Civil constata que des del passat 26 de juny del 2015, quan es va elevar al nivell 4 l’Alerta Antiterrorista, es van potenciar totes les investigacions en l'àmbit de la radicalització i l'adoctrinament, que "clarament suposen un suport a les estructures de les organitzacions terroristes". L’institut armat subratlla que en l'actualitat, la captació terrorista de joves és un dels fenòmens emergents en l'àmbit global a l'àmbit del gihadisme, un fet detectat en altres investigacions recents de Guàrdia Civil com una tendència preocupant a què fer front.

El treball desenvolupat pels investigadors de la Guàrdia Civil, juntament amb la participació activa d'analistes de l'agència Europol, ha permès reunir el conjunt d'indicis i evidències de la presumpta activitat terrorista del detingut. En les actuacions que han portat a la detenció del professor d'àrab s'han practicat dos registres domiciliaris en què s'han confiscat elements informàtics per analitzar-los posteriorment.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!