Els Consells Professionals de TV3 i de Catalunya Ràdio han denunciat que "torna la censura política als mitjans públics" després que la Junta Electoral Provincial de Barcelona (JEPB) hagi prohibit als periodistes parlar d'exiliats durant la campanya electoral. Els professionals de la CCMA han recordat en un comunicat que ja es va donar aquesta situació a les eleccions generals del 2019 i a les eleccions al Parlament de Catalunya del 2021, sempre a petició de Ciutadans, i han denunciat que suposa un "acte de censura que no respecta ni la llibertat d'expressió ni la llibertat de premsa".

🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, candidats i tota la informació
 

La JEPB considera que fer ús de la paraula exili o altres termes derivats en el context dels polítics que van marxar de Catalunya després de l'aplicació de l'article 155 i l'inici de la judicialització del procés "vulnera els principis de neutralitat informativa i d'igualtat" de les forces polítiques que concorren als comicis del 12 de maig, ja que entén que parlar d'exiliats és assumir el relat d'una part dels partits polítics, quan hi poden haver diferents interpretacions dels fets.

Davant aquests arguments, els treballadors de la televisió i la ràdio públiques apunten que la definició de la paraula exili segons l'Institut d'Estudis Catalans és "expatriació, voluntària o forçosa, especialment per motius polítics", i per tant defensen que l'estan fent servir de manera "correcta", a diferència del que argumenta l'òrgan electoral. "Rebutgem rotundament aquesta nova ingerència de la justícia en la nostra feina. Nosaltres treballem sota criteris professionals i periodístics, i mai per acontentar cap partit polític", han advertit. 

Puigdemont: "La censura és incompatible amb la llibertat d'expressió"

El president a l'exili, Carles Puigdemont, s'ha fet ressò de la denúncia del Consell Professional i ha lamentat que la "censura és incompatible amb la llibertat d'expressió, d'opinió i d'informació, tan necessàries en els processos electorals". Ciutadans també havia intentat tombar la candidatura de Puigdemont argumentant que no és elegible perquè no resideix en territori català, però finalment aquest dimecres el jutjat del contenciós administratiu de Barcelona ha desestimat el recurs i ha confirmat que la candidatura del president a l'exili és ajustada a dret.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!