Ciutadans (CS) va denunciar la setmana passada TV3 i Catalunya Ràdio per "vulnerar la neutralitat informativa" per fer ús d'expressions com 'exiliats', 'presos polítics', 'repressió' o 'persecució judicial', així com per anomenar "el pròfug Puigdemont, president". La denúncia, que es va presentar davant la Junta Electoral Provincial de Barcelona ha donat els seus fruits i l'organisme ha acceptat la denúncia del partit espanyolista. El candidat de Ciutadans a les eleccions al Parlament del 12 de maig, Carlos Carrizosa, va assegurar que dir exiliats als independentistes que han marxat de Catalunya "és un insult als que s'exilien de veritat per raons polítiques". "Saben que és il·legal, els guanyarem i els obligarem a anomenar-los pel que són: escapolits o persones que han fugit", va afegir el líder del partit.

🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, candidats i tota la informació

La Junta Electoral provincial de Barcelona ha demanat a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals que no utilitzi l’expressió 'exili' i 'exiliats' en informacions relatives als exiliats que són perseguits en la causa contra el Tsunami Democràtic durant el procés electoral. Segons la junta, referir-se als exiliats del Tsunami com a exiliats “incompleix els principis de neutralitat informativa exigibles als mitjans de titularitat pública en període electoral, i afavoreix uns determinats posicionaments polítics en detriment d’uns altres”, segons la resolució.

Enganxada en directe a TV3

De fet, en una entrevista aquest dimarts al programa Més324 de TV3 que condueix el periodista Xavier Grasset, Carlos Carrizosa va entregar la resolució en directe al presentador. Carrizosa treu una carpeta i ensenya la resolució de la junta electoral mentre recorda al periodista que "no han anat a l'exili, han escapat de la justícia". "Avui la Junta Electoral ha determinat que heu de ser més respectuosos i neutrals, els presentadors dels informatius parlen de l'exili i aquest és un posicionament d'ERC, Junts i la CUP", apunta el líder de Ciutadans.

Així va començar una enganxada on el periodista li llegeix a Carrizosa la definició d'exili que donen els diccionaris i li recorda que és "l'allunyament voluntari o forçós de l'estat especialment per motius polítics". La definició no convenç a Carrizosa que insisteix en el fet que "la persecució és judicial perquè l'estat de dret funciona i aquesta gent no són exiliats, són fugats". Finalment, Carrizosa conclou: "Ara TV3 ha de ser respectuosa, és una vergonya, sou una televisió pública".

Segona resolució de la Junta Electoral

La Junta Electoral Provincial de Barcelona també va comunicar la setmana passada que el Govern i el president de la Generalitat i candidat d'ERC, Pere Aragonès, han vulnerat el principi de neutralitat de les administracions públiques en precampanya que estableix la LOREG. Així ho va dir en una resolució que donava resposta a una denúncia del PP català contra publicacions del Departament d'Acció Climàtica a les xarxes socials i contra la visita del president de la Generalitat al centre Barnahus de Vilanova i la Geltrú del 27 de març.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic