El procés independentista ha travessat l'oceà Atlàntic i ha arribat fins a Sud-amèrica. Concretament, a Veneçuela. En el darrer programa Misterios de la historia de la cadena de televisió teleSUR es fa un repàs per la història de Catalunya, des de la baixa Edat Mitjana fins a l'actualitat amb el reportatge titulat 'Catalunya sin Ñ'.

El programa, presentat pel filòsof i periodista veneçolà Eduardo Rothe, explica també la situació política actual de Catalunya: "La flama independentista està més viva que mai" o "Catalunya rep molts menys del que aporta" són algunes de les expressions que es poden escoltar en el vídeo.

Rothe fa un repàs breu però molt fidel de la història de Catalunya. Explica fets històrics tan rellevants com Corona d’Aragó, la Guerra franco-espanyola i també la Guerra dels Segadors. Fins i tot, arriba a recitar un fragment de l'himne nacional de Catalunya.

D'altra banda, també explica els fets de la Guerra de Successió: "L'11 de setembre de fa tres segles, juntament amb l’11 de setembre de la caiguda d’Allende i el de les Torres Bessones, és un dia fatídic perquè marca la caiguda de Catalunya, que només començarà a aixecar-se amb la industrialització i el renaixement cultural", comenta el periodista veneçolà.

El presentador aprofita aquest fet històric per a marcar el començament del maltractament de l'estat espanyol envers Catalunya, fent una especial menció a la intransigència lingüística de les autoritats espanyoles fins l'actualitat: "Fa pocs mesos, a l’aeroport de Barcelona, un viatger va ser detingut per parlar en català a un policia".

El vídeo tanca finalment amb una afirmació rotunda: "Com deia Voltaire, [Catalunya] pot prescindir de l’univers sencer i els seus veïns no poden prescindir d’ella, trobi el seu camí perquè ‘triomfant, torni a ser rica i plena’. Quan? Aquest és un misteri de la història", conclou.