El curs de “Participació ciutadana i processos constituents” segueix sent un dels principals atractius de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE). La jornada d’avui ha comptat amb la ponència del portaveu de la Plataforma Reinicia Catalunya, Jaume López, que ha fet una crida per establir una distinció conceptual entre un procés de sobirania i el debat d’independència, tot i que ha afegit que en el cas de Catalunya “es volen fer les dues coses alhora”.  

Segons López, la diferència radica que un procés de sobirania es produeix quan una comunitat política emprèn una sèrie d’accions per recuperar sobirania, mentre que el debat d’independència té l'única finalitat d’executar la independència.

López ha insistit en la idea que un procés constituent no és només un mecanisme que en la seva finalitat serveix per redactar una Constitució en una comissió parlamentària, sinó que també és un “pla estratègic de societat”, en el qual la ciutadania ha de participar en el “procés de repensament” del nou país. Segons el portaveu de Reinicia, la recerca dels consensos és la fórmula d’apoderament ciutadà que requereix una nova Constitució.

Perquè una democràcia sigui “plena”, segons López, ha de comptar amb tres dimensions que siguin aplicables en un procés constituent. La primera és la democràcia representativa, vigent a Catalunya. La segona és la participativa, “en la qual queda molt per avançar perquè estem en una situació de subdesenvolupament”, ha dit López. I, per últim, la directa, "que té la capacitat per vetar".

Per potenciar la participació ciutadana en un procés constituent, López ha apostat pel cas islandès com l’exemple a seguir a Catalunya. Aquest consta d’un fòrum nacional, una comissió redactora ciutadana i referèndums per blocs sobre els eixos més controvertits. Un model que aglutini la diversitat d’una societat i atorgui protagonisme al ciutadà mitjançant la deliberació. I això, segons López, “no té per què allargar el procés”.