El Neue Zürcher, considerat el principal diari de Suïssa, ha recordat que Espanya haurà de passar una revisió davant la UE cada sis mesos, per determinar com ha gastat les ajudes europees i quines reformes estructurals ha realitzat. "Les ajudes [per a la pandèmia de la Covid] no són aquest cop gratuïtes, perquè la Comissió de la UE posarà condicions per al pagament. Les inversions que s'efectuïn i els avenços que s'aconsegueixin en reformes estructurals s'hauran de revisar cada sis mesos", assenyala.

Aquest control s'efectuarà a tots els països, però a la pràctica és un requisit que han aconseguit els Estats del Nord d'Europa, els denominats països frugals, i també Alemanya, per garantir que els diners arribaran al seu destí i no es desviaran en altres conceptes, i a més per aconseguir que Espanya afronti reformes estructurals.

Neue Zürcher afirma que el govern espanyol ha dipositat totes les seves esperances en els fons europeus, que en principi significaran l'entrada de 140.000 milions d'euros en ajudes a l'Estat espanyol fins al 2026. Haurien de servir per promoure les energies renovables, la digitalització i la mobilitat electrònica, i segons l'executiu espanyol suposaran la creació 800.000 nous llocs de treball.

Neue Zürcher

"Espanya diposita totes les esperances en el fons de recuperació de Brussel·les", titula Neue Zürcher

El diari dibuixa un escenari gairebé desesperat a Espanya amb la pandèmia de la Covid, i recorda que és on ha incrementat més el deute públic, fins al 120% del producte interior brut (PIB) de l'any passat. "L'economia espanyola s'ha vist arrossegada a la seva pitjor crisi des de la instauració de la democràcia, per la pandèmia de la Covid. L'any passat, l'economia es va desplomar un 10,8% i el Tresor espanyol va haver de manllevar 150.000 milions d'euros més als mercats financers internacionals per fer front al dèficit públic i a l'augment de les prestacions socials", ha apuntat.

El rotatiu ha precisat que la ministra d'Economia, Nadia Calviño, està convençuda que Espanya complirà les condicions i podrà rebre amb normalitat els diners, fins al punt "que ja ha inclòs els diners de l'ajuda en els pressupostos actuals". Si arriben tots els diners, això representa per si sol un creixement anual del 2% del PIB. Afegeix que els problemes estructurals de l'economia espanyola són la dependència absoluta del turisme, l'omnipresència de contractes temporals "fins i tot al sector públic", i una taxa d'atur juvenil que arriba al 40%. "En canvi, els treballs qualificats i ben remunerats són una raresa", afegeix.

"No s'espera que la producció econòmica espanyola torni a uns nivells com abans de la crisi de la Covid fins al 2022, i el Fons Monetari Internacional (FMI) no espera una millora significativa del deute públic abans del 2026", conclou.