El principal diari suís, Neue Zürcher, ha manifestat que el president espanyol, Pedro Sánchez, va anar molt de pressa per signar un acord entre el PSOE i Unidas Podemos després de les eleccions generals, però després s'ha entortolligat. "El guanyador de les eleccions va començar el procés de negociacions amb ímpetu, però ara ha ensopegat", afirma el rotatiu.

"En 48 hores, Pedro Sánchez va fer pública la seva coalició amb Unidas Podemos després dels comicis del 10 de novembre. Però ara, per poder formar govern, s'ha d'acostar als independentistes catalans", explica, i això té molta més dificultat i a més és "un intent delicat".

Recorda que Sánchez va amenaçar d'intervenir el Govern català si vulnerava la llei, en els seus discursos de la campanya. "D'això fa dos mesos, i ara ha d'usar un to més conciliador", afegeix.

Neue Zürcher

"La clau per formar govern a Espanya està, en tots els càlculs, a Catalunya", titula Neue Zürcher

Segons Neue Zürcher, els primers contactes entre el PSOE i ERC han portat "desil·lusió", perquè s'ha constatat que les posicions estan molt allunyades.

Però el diari apunta que a més Pedro Sánchez té enemics de l'acord en les seves mateixes files socialistes. Recorda el cas de l'expresident Felipe González, que fins i tot renega de l'acord amb Unidas Podemos, i també el fins ara ministre Josep Borrell, que lamenta que el PSOE depengui dels independentistes.

Neue Zürcher assegura que, tot i les crítiques, ara per ara ni González ni Borrell poden oferir "cap alternativa" a aquest escenari, i precisa que si no es consolida s'anirà altre cop a eleccions.