El principal diari suís, el Neue Zürcher, ha assegurat obertament que "la monarquia espanyola s'ensorra a si mateixa", a causa de la mala actuació dels seus membres, principalment de Joan Carles I. "En comptes de desaparèixer d'escena a l'exili, Joan Carles no deixa de ser notícia. I en fer-ho, ridiculitza el seu fill", resumeix el diari.

Segons Neue Zürcher, un dels problemes és que el rei emèrit pateix "morriña" i vol tornar a Espanya. "Fa uns dies l'exrei d'Espanya va fer saber que li agradaria tornar. Va dir que volia assistir a una regata de vela a Sanxenxo, Galícia, que se celebra tradicionalment a mitjans de març. Ja fa 7 mesos que el monarca, esquitxat pels escàndols, es va exiliar a Abu Dhabi per no fer més mal a la reputació de la família reial. Però l'esperada calma no ha tornat, sinó tot al contrari", afegeix.

Neue Zürcher

 

"La monarquia espanyola s'ensorra a si mateixa", titula Neue Zürcher

El diari recorda que fins ara la monarquia tenia el suport sense fissures del president socialista, Pedro Sánchez, però ara està endurint les crítiques. "Fins ara, els socialistes havien mantingut un perfil baix quan els partits d'esquerres al Congrés criticaven el Rei, i votaven al costat dels grups conservadors en contra de crear una comissió d'investigació parlamentària per aclarir d'on venen els béns de l'exrei a l'estranger", recorda. Però ara ja no estalvien els retrets en públic, i també ho ha començat a fer fins i tot el PP, assenyala.

A aquesta polèmica s'hi ha afegit la de les germanes de Felip VI, Elena i Cristina, després que han aprofitat una visita al seu pare a Abu Dhabi per vacunar-se de la Covid. "El comportament instintiu ha causat indignació a Espanya a causa de l'escassedat de vacunes, i quan ni tan sols tot el personal mèdic ha estat vacunat. Però el que en moments menys dramàtics seria, en el millor dels casos, un pas en fals, ara alimenta el debat sobre la continuïtat de la monarquia", apunta.

Neue Zürcher recull unes declaracions del jurista Javier Pérez-Royo que manifesta que la monarquia espanyola té actualment "un problema de credibilitat". I conclou que l'amenaça per a la corona no són els republicans espanyols, sinó ella mateixa. "A la institució no l'ataquen des de fora, sinó que s'està desfent des de dins", indica.

A més d'interpretar el que passa a la monarquia espanyola, la informació del principal diari suís confirma el fort desprestigi que està patint a escala europea. El diari Frankfurter Allgemeine, el principal rotatiu alemany, titllava aquesta setmana de "vergonya" els darrers escàndols protagonitzats per la corona espanyola.