La manca de solució política al conflicte entre Catalunya i l'Estat ja va posar problemes a l'alt representant diplomàtic de la UE, Josep Borrell, a Rússia, i ara ha esclatat en mig de la tensió diplomàtica entre Espanya i el Marroc. El diari Neue Zürcher, considerat el principal diari suís, ha explicat com el Marroc ara també utilitza l'assignatura pendent d'Espanya amb Catalunya per fer pressió sobre l'Estat espanyol.

"No es pot lluitar contra el separatisme a la casa mateix [amb Catalunya] i promoure'l a casa del veí [el Marroc i el Polisario]", recorda el diari que és una queixa constant del govern marroquí. "En la disputa amb Espanya, el Marroc treu a la llum els catalans després de fer-ho amb els immigrants", resumeix. "El govern de Rabat deixa clar per què les relacions amb el veí del Nord, Espanya, estan malmeses", afegeix. I recorda que el govern marroquí ha reaccionat amb duresa a l'acollida discreta del líder del Polisario, Brahim Gali, a Espanya, per ser tractat de la Covid.

Neue Zürcher

"No es pot lluitar contra el separatisme a casa mateix i promoure'l a la del veí": En la disputa amb Espanya, el Marroc treu a la llum els catalans després de fer-ho amb els immigrants", titula el diari suís

Segons Neue Zürcher, després de l'entrada de Gali, s'ha endurit el conflicte diplomàtic entre Espanya i el Marroc, per l'entrada de més de 9.000 immigrants a l'enclau espanyol de Ceuta. "És obvi per als espanyols que el govern del Marroc no va frenar l'allau d'immigrants, per expressar el seu descontentament amb la gestió que havia fet Espanya amb el líder del Polisario. El secretari general del Polisario, el moviment independentista del Sàhara occidental, va arribar a Espanya a mitjans d'abril des de l'exili d'Algèria amb nom fals, per rebre tractament per a la malaltia", afegeix.

Abdulah Arabi, el delegat del Polisario a Espanya, ha assegurat que Brahim Ghali ja és a Algèria. La informació l'ha avançada Antena 3 després que la nit anterior Ghali agafés un avió oficial algerià a l'aeroport de Pamplona

Arabi ha explicat a la cadena de televisió que Ghali ha marxat a causa de "la clara intenció del Marroc d'intentar instrumentalitzar la seva presència a Espanya per raons humanitàries".

A més, ha assegurat que la causa de la crisi entre el Marroc i Espanya no té res a veure amb el fet que hagi acollit Ghali. "Aquesta és l'excusa perfecta per dur a terme una sèrie d'intencions amb un clar objectiu, que és intentar condicionar posicionaments polítics", ha afegit. 

Finalment, Arabi ha aprofitat per criticar que "el Marroc és una potència que ocupa il·legalment el nostre país". "Espanya és la responsable d'aquesta descolonització inacabada", ha apuntat, i ha subratllat que "el Frente Polisario és un moviment d'alliberament per a la independència del poble saharià".

El vol de tornada

 

Aquest dimarts, el secretari general del Polisario va abandonar Espanya des de l'aeroport de Pamplona, ​​poc després de sortir de l'Hospital San Pedro de Logronyo on ha estat ingressat un mes i mig per a ser tractat de Covid-19. La marxa del territori espanyol es va produir en un avió enviat per Algèria.

Unes hores abans de la partida de Ghali, un avió que havia de sortir d'Alger amb destinació a Logronyo, presumptament per recollir el secretari general del Polisario, es va veure obligat a fer mitja volta per ordre dels controladors militars, ja que l'aparell no tenia els permisos necessaris. 

A la foto principal, la vicepresidenta espanyola Yolanda Díaz i la ministra d'Afers Exteriors, Arancha González Laya | EFE