El principal diari alemany, el Frankfurter Allgemeine, que fins ara considerava Pedro Sánchez com un dels estadistes europeus equiparable a la cancellera alemanya Angela Merkel i el president francès Emmanuel Macron, ha començat a criticar-lo frontalment per la seva mala gestió en la negociació de la seva investidura. El diari deixa clar que la no-investidura està tenint un impacte negatiu en la política europea d'Espanya i també erosiona la figura de Sánchez.

En un article titulat significativament Ve ara un Salvini espanyol?, en al·lusió al primer ministre populista italià, Frankfurter Allgemeine qualifica de "mínim" el marge de maniobra que té actualment el govern espanyol, quan representa "la quarta economia de l'eurozona". Segons el diari, el govern en funcions de Sànchez només gestiona "el dia a dia", tot i els grans reptes que al seu entendre té Espanya i també la UE, com el Brèxit.

El Frankfurter també veu amb preocupació que el desacord entre el PSOE i Podemos desemboqui en unes eleccions generals anticipades, que se celebrarien el 10 de novembre, i creu que podrien beneficiar una opció populista. "A Espanya són imminents el que serien les quartes eleccions en 4 anys", avisa, si no hi ha una sorpresa de darrera hora.

Frankfurter

Segons el diari, la mala relació entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias sembla irreversible, i l'escenari tendirà a complicar-se a mesura que passin les setmanes. Un dels fets que preveu és que, si la sentència del judici al procés és dura, "hi poden haver fortes protestes" a Catalunya, i s'endurirà el conflicte entre Catalunya i l'Estat. Al seu entendre, en aquest context el PSOE ja no podrà tenir el suport d'ERC per a la investidura. "Junqueras pot tenir una sentència de més de 20 anys de presó", recorda.

Igual que molest amb Sánchez, el principal diari alemany tampoc veu bé Pablo Casado, que ara "no vol ajudar el PSOE quan aquest sí que va ajudar a la investidura de Mariano Rajoy l'any 2016". Recorda que el govern espanyol porta anys sense pressupost, prorrogat des de l'etapa de Rajoy, i que és el segon Estat de la UE en nivell d'atur.