La nova Mesa del Parlament, presidida per Roger Torrent, ha celebrat la seva primera reunió aquest dijous, l’endemà de la seva constitució. Ha estat una trobada “de tràmit”, com han descrit fonts parlamentàries quan han acabat, que ha servit per fixar la trobada setmanal per als dimarts a les deu del matí, però també s’han fet constar en acta dues absències: les de les dones a la mateixa Mesa i les dels presos i exiliats a la Cambra.

En aquest sentit, segons les fonts parlamentàries, el president Roger Torrent ha volgut deixar constància de la seva “decepció” per la poca representació que tenen les dones en l’òrgan que encapçala. Tan sols n’hi ha una: Alba Vergès, d’ERC, secretària quarta. És la mateixa denúncia que va fer aquest dimecres la número dos dels comuns, Elisenda Alamany, que va rebre l’aplaudiment de diputats de tots els grups. D’aquesta manera, el president ha instat els grups a garantir una paritat més gran en els altres òrgans, com ara les comissions que s’han de constituir.

Per altra banda, els membres de la majoria independentista han volgut fer constar en acta també l’absència de vuit diputats electes per ser a la presó o a Bèlgica, que “no poden exercir els seus drets amb normalitat”, fet que han considerat una “anormalitat”. Segons les fonts, no hi ha hagut una “oposició frontal” per part de la resta d’integrants, perquè “és evident que és una anormalitat”.

No ha estat tractat cap dels assumptes més espinosos, com la distribució dels escons, el Grup Mixt, la data de la investidura o la delegació de vot dels diputats a Brussel·les. Ha estat una “reunió de tràmit”, on també s’ha fet un informe sobre l’activitat de la Diputació Permanent.