El primer ministre d'Eslovènia, Marjan Sarec, ha comparegut avui visiblement incòmode en una roda de premsa a Brussel·les, i ha demanat que no es compari més el procés d'independència del seu país amb el de Catalunya. Eslovènia ha quedat al centre de l'huracà polític espanyol, després que polítics i mitjans de comunicació van atacar la via eslovena i la van titllar de violenta aprofitant que el president Quim Torra va posar com a exemple la determinació eslovena per als catalans.

El president espanyol, Pedro Sánchez, va aprofitar ahir la cimera de líders de la UE per parlar una llarga estona amb el primer ministre d'Eslovènia, Marjan Sarec. La conversa va ser en to seriós. Les crítiques espanyoles han causat un fort malestar a les autoritats eslovenes, que insisteixen que la seva aposta d'autodeterminació no va ser violenta, i que van ser atacats per l'exèrcit iugoslau. Sánchez va intentar tranquil·litzar el primer ministre eslovè i hi va anar a parlar aprofitant un recés de la cimera comunitària.

Sarec ha assegurat que els eslovens són "legalistes" i "sempre van actuar pacíficament i legalment". Per altra banda, el primer ministre eslovè ha negat que hi hagi "cap reunió planejada" amb l'ambaixador espanyol i ha atribuït les informacions en aquest sentit a "malentesos", tot i que el mateix ministeri d'Exteriors eslovè confirmava dijous a l'ACN que l'eventual reunió - ajornada en dues ocasions- se celebraria la setmana vinent. Des del ministeri d'Exteriors espanyol també es va confirmar la trobada.

"No veiem cap problema aquí, tenim bones relacions amb Espanya i no estem satisfets que ara Eslovènia sigui mal utilitzada en aquest lluita de la meitat de la població de Catalunya", ha explicat Sarec. Segons el primer ministre eslovè, Catalunya és un afer "intern" de l'Estat espanyol i no té "paral·lelismes" amb la via que va emprendre Eslovènia el 1991 i que tenia "base legal" d'acord amb la Constitució de la República Socialista Federal de Iugoslàvia, que recollia el dret a l'autodeterminació de les repúbliques federades. A més, una altra diferència, segons ha indicat Sarec, és el suport que va tenir el plebiscit entre els eslovens, ja que "una gran majoria", un 88,5%, va donar suport a la independència.

Sarec ha explicat que va trobar-se per primer cop amb Sánchez el 8 de novembre passat a Madrid i que, des de llavors, han mantingut una "bona relació". Després de la conversa que tots dos van tenir dijous, l'eslovè ha afegit que també han parlat aquest divendres, moment durant el qual li ha transmès que estaria "encantat" que el cap de l'executiu espanyol visités Eslovènia. "Les nostres relacions són excel·lents", ha conclòs.

El govern eslovè està molest a més per l'entrevista que el president del país, Borut Pahor, va concedir al president Quim Torra, la primera que concedeix un cap d'Estat a l'executiu independentista de Catalunya. L'entrevista ha molestat Espanya, i ha estat un dels desencadenants de l'enfrontament. El govern espanyol reivindica que l'executiu eslovè està ara del seu cantó en la qüestió catalana, i que la posició del president d'Eslovènia no és la del govern.