El 'sí' a impulsar i/o potenciar unes primàries republicanes per elegir els candidats i candidates a les eleccions municipals de 2019 s’ha imposat per un 87,8% davant un 12,2% a la consulta organitzada per l’ANC, que ratifica la proposta del Secretariat Nacional del passat 1 de juliol.

La consulta s’ha celebrat entre el 22 i el 25 de juliol, per via telemàtica, cosa que ha permès publicar els resultats la matinada d’aquest dijous, 26 de juliol. La participació a la consulta ha sigut d'un 28,53%, superior a la de l’última consulta realitzada, on va votar un 27,4%. Amb 11.304 vots, aquesta és la consulta amb més participació de la història de l’entitat independentista.

Amb aquest aval dels socis, l’ANC començarà a partir d'avui mateix una ronda de consultes amb els partits i les entitats del sobiranisme. L’objectiu d’aquesta ronda serà conèixer de primera mà la situació d’aquelles entitats i partits ja han iniciat o proposat un sistema de primàries i sondejar també les organitzacions que de moment se’n mantenen al marge o a l’expectativa. L'objectiu de l'entitat, segons apunten ells mateixos, "serà sempre de col·laborar i ajudar a l’objectiu comú de construir les llistes més sòlides per poder guanyar les municipals".

A més, el secretariat de l’ANC també entrarà en un diàleg amb les assemblees territorials, que són les que coneixen de primera mà la situació de cada municipi. Els acords o resultats d’aquestes converses s’anunciaran públicament ben aviat, "amb la intenció d’afavorir un procés el més ràpid possible".