El Partit Demòcrata Català (PDC), la formació que ha substituït Convergència, ja té nova direcció. Tal com es preveia, els tàndems formats per Artur Mas i Neus Munté (president i vciepresidenta) i Marta Pascal-David Bonvehí (direcció executiva) han estat escollits per un amplíssim suport dels associats: un 95,07% i un 87,76%, respectivament. "Aquest partit neix amb bon peu", ha manifestat l'expresident de la Generalitat en una compareixença conjunta amb Munté després de fer-se públics els resultats de les primàries.

En principi, s'havia de celebrar una segona volta per triar la presidència del consell nacional, en no haver arribat al 50% cap dels dos candidats més votats, Mercè Conesa (49,44%) i Santi Vila (42,04%), però el conseller de Cultura ha decidit renunciar en favor de la presidenta de la Diputació de Barcelona. En principi, sí que hi haurà segona volta per cobrir la plaça del Defensor de l'associat, que es disputaran Iolanda Aguilar (34,09%) i Iolanda García (24,50%), les dues candidates més votades.  

En total, unes 5.430 persones han votat en aquestes primàries, més del 60% dels inscrits al PDC. Francesc Sànchez, que actua com a portaveu durant aquesta jornada, ha parlat d'aquests resultats com "un èxit rotund". "Un nombre important de gent sabent les dates en què estem i el nombre d'associats que té el PDC, que està al voltant de les 8.000 persones", ha assegurat.

Cal tenir en compte, però, que els militants de CDC, que són uns 15.000, o de Reagrupament, també podien votar si estan al corrent de pagament. Quan faltaven dues hores per tancar les urnes, 2.271 persones havien votat electrònicament i 1.863 presencialment.

El portaveu ha assegurat que el vot per Internet ha estat "un gran èxit", que les 12 meses presencials que es van obrir ahir també han funcionat correctament, igual com les 50 restants que s'han obert aquest matí. "Estem molt contents i satisfets tant de la campanya com els dos dies de votació", assegura.

Els resultats de les votacions han estat els següents:

Total votants: 5.430 (més del 60% dels 8.000 inscrits)

Estatuts: 97,94% sí

Presidència:                    Artur Mas-Neus Munté 95,07%

Direcció executiva:          Pascal-Bonvehí 87,76%

                                        Ignasi Planas     12,27%

Consell Nacional:             Mercè Conesa   49,94%

                                         Santi Vila            42,04%

                                         Joan Vila:              8,52%

Defensor de l’associat:     Yolanda Aguilar: 34,09%

                                         Yolanda Garcia:   24,50%

                                         Enric Lleuger:      23,85%

                                         Xavier López:       17,53%

(Segona volta Aguilar-Garcia)

Nova seu

El PDC ha fet aquesta roda de premsa a la nova seu del partit. És un edifici 2.400 metres quadrats en cinc plantes diàfanes. És propietat de CDC i va costar 6,4 milions d'euros. L'altra seu, que va ser embargada pel jutge del cas palau, es va vendre per 13 milions. 

A la cinquena planta hi haurà la direcció del partit i la sala on a partir de dilluns es reunirà la nova comissió executiva.

L'edifici està al carrer Provença de Barcelona, encara està pendent de fer tot els trasllat del mobles de la seu de Còrsega, però ja està identificat en la façana com a Partit Demòcrata.

Precisament, Sánchez ha explicat que dilluns de la setmana vinent, un cop aprovats els estatuts del partit i la direcció, enviaran la documentació al registre, amb el nom de Partit Demòcrata Català. "Estem convençuts que el podrem inscriure sense dificultats seguint la normativa vigent", assegura. Per al portaveu del partit, la resposta només pot ser positiva si és jurídica, si no és que "hi ha algun altre tipus de voluntat".