Primàries Catalunya es presentarà a les pròximes eleccions al Parlament. Així ho ha decidit la seva Convenció Fundacional celebrada al Centre Cívic Pere Quart (Barcelona) aquest diumenge per una àmplia majoria. La Convenció era oberta a tothom que hi volgués participar.

La candidatura de Primàries és, per ara, la cinquena opció independentista que hi haurà a les pròximes eleccions catalanes després que el Front Nacional de Catalunya decidís presentar-s'hi també el passat 8 de novembre.

Els principals punts d'aquest moviment impulsat pel filòsof Jordi Graupera en les passades eleccions municipals del 26-M són la "suspensió de la declaració d'independència" i, per tant, la fidelitat al referèndum de l'1-O, el qual "és vinculant" segons la formació; la "renovació i regeneració de la política" i la "unitat de les bases independentistes".

De fet, el mateix Graupera s'ha fet ressò ràpidament de la decisió adoptada per Primàries. "Primàries acaba de decidir que ens presentem a les catalanes. Una opció oberta a tothom, independentista i radicalment democràtica, amb llistes obertes i transversalitat ideològica", ha piulat.

Rebuig al Consell per la República

En aquesta convenció celebrada avui, el moviment també ha rebutjat adherir-se al Consell per la República, organisme impulsat i liderat des de l'exili pel president Carles Puigdemont

El projecte de Primàries es basa en la democràcia directa. L'objectiu del moviment és formar les llistes dels candidats a través de votacions obertes. D'aquesta manera, segons asseguren, volen fugir dels "lideratges dels partits catalans tradicionals". En aquest sentit, les polítiques que dugui a terme la formació fora de l'àmbit nacional dependran dels candidats que surtin escollits.

Pel que fa a l'àmbit nacional, els principals dirigents i simpatitzants s'han mostrat molt crítics al llarg d'aquesta legislatura amb la gestió del Govern de Quim Torra i amb els principals partits independentistes, als quals han acusat de "col·laborar" amb l'Estat espanyol i "blanquejar la repressió".

Primàries ja va presentar-se a les eleccions municipals del passat 26-M, en què va obtenir un total de 50 regidors i 50.000 vots. Tanmateix, a les eleccions espanyoles del 10-N, la formació no es va poder presentar perquè només va obtenir 3.500 dels 5.000 avals necessaris.