Les portaveus de Primàries Barcelona, Maria Vila i Diana Coromines, han explicat aquest dimecres a l'Ateneu Barcelonès que l'organització ha encetat el procés per escollir el candidat independentista a l'alcaldia de Barcelona amb dues voltes. D'aquesta manera, la primera se celebrarà el 23 de novembre i la segona, el 16 de desembre.

Els candidats es poden inscriure fins al 30 de setembre i faran debats on participaran de manera activa per treballar aspectes clau de la ciutat. Maria Vila ha assegurat que "com més candidats hi hagi, millor" i en aquest sentit, la portaveu ha subratllat que "tothom s'hi pot sumar".

L'objectiu que tenen des de Primàries Barcelona és "fer-ho el més fàcil, transparent i accessible possible" i, en total, l'organització ha aconseguit 32.463 signatures des del 20 de març que es va presentar la idea.

El projecte impulsat pel filòsof Jordi Graupera ha obert la porta a sumar a l'Assemblea Nacional Catalana al seu sistema d'elecció però Coromines ha declarat que "tothom s'hi ha de sentir còmode" i, en aquest sentit, aniran perfilant la idea.

D'aquesta manera, el cens es posarà en marxa a partir d'aquesta setmana a través del web 'primaries.barcelona' i constarà de dos passos: el primer, online i el segon, en un punt físic que encara han de concretar des de l'organització. Sobre els candidats, Vila ha declarat que si la persona obté un 3% dels vots a la primera volta, ja formaria part de la llista final de la candidatura de forma automàtica.

D'aquesta manera, en la segona volta que se celebrarà el 16 de desembre, els dos candidats amb més vots s'hauran de presentar amb un equip format per tres persones més, a banda d'ells. 

Coromines ha assegurat que Primàries Barcelona "trenca molts esquemes" i que "pràcticament és una revolució cultural de la nostra política". En aquest sentit, ha afegit que "és l'única manera, en un moment de desconcert, de portar la política a la gent i fer-la accessible per a tothom".

Finalment, ha declarat que si un candidat obté el 50% dels vots, escollirà els cinc primers llocs de la llista sense haver-se de celebrar la segona volta.