Els preus es van estabilitzar al setembre en relació amb l'agost a Catalunya però van deixar una inflació anual del 2,1%, una dècima més que la taxa registrada a l'agost, segons les dades publicades per l'Institut d'Estadística espanyol.

L'alça de la inflació en taxa anual ha estat impulsada especialment per la pujada de preus de les fruites fresques en la cistella d'aliments i begudes no alcohòliques, contràriament a la baixada que es va registrar al setembre de l'any passat. L'altre factor per enfilar la inflació anual va ser la cistella d'oci i cultura, on s'incorporen els preus del paquets turístics, que aquest any han baixat els preus menys que l'any passat. En el conjunt de l'estat espanyol, els preus es van incrementar dues dècimes al setembre i van deixar una inflació anual de l'1,8%, dues dècimes més que a l'agost.

L'Institut Nacional d'Estadística (INE) explica que els grups que van influir més en l'augment de la inflació anual van ser la cistella d'aliments i begudes no alcohòliques, que puja una dècima més que la taxa registrada a l'agost, especialment per la pujada dels preus de les fruites, contràriament a la baixada que van registrar al setembre de l'any passat. 

La cistella d'oci i cultura també va influir en l'ascens de la taxa anual de la inflació pel comportament dels preus dels paquets turístics que aquest mes de setembre van baixar de preu com és habitual en aquest mes però que ho van fer menys que al setembre de l'any passat. 

En sentit contrari, les cistelles de preus que van ajudar a frenar l'increment de la taxa anual de la inflació van ser l'habitatge, perquè els preus de l'electricitat van pujar menys aquest setembre que el mateix mes de l'any passat. 

Amb tot aquests comportaments de l'IPC general, la inflació subjacent, la que no té en compte els preus dels aliments frescos i dels derivats del petroli, es va situar al setembre en l'1,2%, sis dècimes per sota de la inflació general que al setembre va ser de l'1,8%. 

Per demarcacions

A Barcelona, els preus van baixar al setembre en una dècima en relació amb l'agost, cosa que va deixar fixada una inflació anual del 2,2%, dues dècimes més que la taxa registrada a l'agost. 

Les comarques gironines van veure com els preus al setembre van pujar dues dècimes en relació amb l'agost i van deixar una inflació anual del 2,4%, tres dècimes més que la taxa registrada a l'agost. 

A Lleida els preus van pujar tres dècimes al setembre en relació amb l'agost i la taxa d'inflació anual es va situar en el 2,1%, una dècima més que la registrada a l'agost.

Finalment, a Tarragona els preus van baixar una dècima i van deixar una inflació anual de l'1,8%, una dècima per sota de la registrada a l'agost.