El CatalanGate és un escàndol amb un alt cost polític i social, però també econòmic. L'ús de Pegasus per a l'espionatge no és de franc, ja que l'empresa desenvolupadora del programari cobra per cada vegada que es fa servir aquest polèmic servei. La israeliana NSO Group compta amb unes tarifes que els Estats han de pagar si volen espiar aquelles persones que suposadament amenacen la seguretat nacional o, directament, els adversaris polítics (com en el cas espanyol). Així doncs, cal preguntar-se: què costa punxar un mòbil

El Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) va punxar el telèfon del president de la Generalitat, Pere Aragonès, per un preu mitjà de 43.000 euros. Aquest és el preu de l'espionatge amb Pegasus, la tarifa vigent des del 2016 en contractes d'NSO Group amb agències governamentals per interceptar mòbils, tal com avança aquest dissabte El Periódico. Aleshores, si Citizen Lab i The New Yorker van informar de 65 independentistes espiats... podríem parlar de 2.795.000 euros. Tanmateix, el cost disminueix a mesura que augmenta la xifra de persones espiades. És a dir, que s'abarateix si interceptes més i més telèfons. 

Càlculs aproximats

Fa un temps, el cost era de 50.000 dòlars per Blackberry i 55.000 dòlars per iPhone i Android. Aquest preu gairebé no canviat en els últims anys, de manera que tenint en compte el canvi de divisa, estaríem parlant d'uns 43.000 euros de mitjana. "El que sí que ha pujat, en freqüència i en cost, són les actualitzacions del programa, perquè cada tres o quatre mesos el desenvolupador troba vectors nous per atacar mòbils i els ofereix als clients", explica un especialista a El Periódico. Una informació que també corroboren al mateix diari fonts de la Seguretat de l'Estat. Això fa que sigui molt difícil calcular el preu real, però ens podem fer una idea aproximada.

Havíem dit que per als 65 independentistes espiats, el cost de l'espionatge amb Pegasus seria aproximadament de 2.795.000 euros. Si ens atenim a la xifra reconeguda pel CNI (18 espiats), parlaríem d'uns 775.000 euros. Però si fem cas dels 200 telèfons espanyols que van ser objectiu del programari israelià, el preu s'incrementaria fins als 8,6 milions d'euros. En aquest últim cas, cal apuntar que el principal sospitós és el Marroc, i no pas Espanya: entre les persones assenyalades hi ha activistes sahrauís i periodistes especialitzats en el Magreb. Per la seva banda, el CNI va comprar Pegasus per sis milions d'euros, segons El País. Un cost irreal, ja que el preu també depèn del seu ús: 43.000 euros de mitjana.