Més pressions sobre el PSOE en un moment delicat de les negociacions. Els historiadors Paul Preston, John Elliot i Benoît Pellistrandi són alguns dels firmants d'un manifest per reclamar a Pedro Sánchez que no negociï amb ERC fora del marc constitucional les condicions de la investidura.

El text també assegura que "la democràcia està perdent legitimitat a Catalunya" i assenyala als polítics espanyols que "el diàleg s'ha de fer dins de les institucions i sota les vies democràtiques prescrites per l'Estatut d'Autonomia Català i per la Constitució espanyola", segons informa El Independiente.

El manifest, denominat Crida al diàleg entre representants polítics catalans dins de les institucions democràtiques, té el suport de 577 intel·lectuals, majoritàriament espanyols, però ha circulat per universitats i centres culturals d'Europa, Amèrica i Oceania. També ha obtingut el suport de la professora danesa de Polítiques Marlene Wind, que va protagonitzar un debat amb el president Carles Puigdemont a la Universitat de Copenhaguen, el jurista Nicola Colacino o el politòleg John Gastil, de la Universitat de Pennsilvània.

Entre les signatures espanyoles hi ha les de Mario Vargas Llosa, Fernando Savater, Carmen Iglesias, Francesc de Carreras, Tomás de la Quadra-Salcedo, Benigno Pendás, Adela Cortina o Elías Díaz, així com Elvira Roca Barea, Andrés Trapiello, Enrique Krauze i Félix de Azúa.