Els pressupostos de l'Estat ja han superat tots els tràmits. Ja només queda la publicació al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Aquest dimarts al vespre, han rebut llum verda del ple del Senat per una majoria àmplia, com ja va passar al Congrés. Com a la cambra alta no s'ha acceptat cap esmena als comptes públics, aquests no patiran cap modificació i ja estan llestos per a publicar-se, sense necessitat que es torni a reunir el Congrés. El govern espanyol encetarà el 2021 amb nous comptes, un maldecap menys.

Com ja va passar al Congrés, s'han aprovat després d'una tramitació exprés. La majoria final ha estat força àmplia. Hi han votat a favor, a més del PSOE i Unidas Podemos, ERC, el PNB,  EH Bildu, Més País, Compromís, Teruel Existe, Nova Canàries, el PRC i el Partit Aragonès. En contra ho han fet, a banda de les tres dretes, formacions com JxCat, que ha tornat a carregar amb duresa contra els comptes. S'han tombat els dotze vots particulars i unes 3.500 esmenes parcials presentades.

Són els pressupostos amb més despesa de la història espanyola, tenint en compte el context de crisi econòmica. També són els comptes amb més suports des de l'any 2007, quan Zapatero va aconseguir 190 vots favorables. Els últims de Rajoy van sortir per la mínima: 176.

S'han aprovat gràcies a ERC i el PDeCAT, que han arrencat promeses d’inversions del govern espanyol. Juntament amb Pablo Iglesias, el PNB i Bildu, van pressionar per deixar Ciutadans fora de l’equació, que Sánchez volia captar a preu de saldo. Ara queda molt més clar que la legislatura serà llarga, i el vicepresident segon confia que sigui amb la majoria de la investidura i, ara també, dels pressupostos de l’Estat. Està per veure.

Un cop superats tots aquestes passos, els pressupostos generals de l'Estat ja seran una realitat per al primer dia del 2021. Ara venen altres batalles, com la de l'alliberament dels presos polítics. Tant la reforma de la sedició com els indults continuen, ara per ara, en l'aire.

Els acords d’ERC i PDeCAT

Les negociacions es van produir durant la tramitació al Congrés, no ara. Què han aconseguit els republicans? Un ampli ventall d’acords. El principal, segurament, una inversió de 2.339 milions d’euros que respecta la disposició addicional tercera i l’aixecament total de la intervenció financera sobre la Generalitat, que previsiblement passarà al gener. També una revisió cada quadre mesos de l’execució de les inversions previstes als pressupostos, l’eliminació del dumping fiscal de Madrid, la liquidació del deute pendent en beques, la gestió de l’ingrés mínim vital des de Catalunya, la moratòria del pagament de les quotes d’autònoms o administrar directament una part dels recursos que arribin del fons de recuperació de la Unió Europea.

El PDeCAT també ha arrencat algun compromís, molt més modest pel seu pes (quatre diputats). La “principal”, en paraules de Ferran Bel, el traspàs dels recursos econòmics de Rodalies a la Generalitat, que acompanyarà el traspàs de la gestió ja realitzat. En total 232 milions d’euros. També han aconseguit aprovar una esmena “que garantirà la continuïtat i supervivència de la UOC”, gràcies a una modificació del règim de contractació dels seus professors.