Marcats pel precedent de la repetició de les eleccions del 26-J, la premsa estatal no s'ha pogut estar d'augurar avui noves eleccions a Catalunya davant la negativa de la CUP a retirar l'esmena a la totalitat als pressupostos.

"La CUP veta els pressupostos i ressuscita el fantasma d'unes noves eleccions". Així titula avui La Razón a la portada de l'edició en paper, i afegeix que Junts pel Sí –que interpreta que els anticapitalistes no han estat fidels al pacte d'estabilitat signat a l'inici de la legislatura– s'haurà de plantejar ara si conduir Catalunya cap a uns nous comicis.

Aquest rotatiu destaca que el 'no' de la CUP als pressupostos obre "una crisi de conseqüències imprevisibles" i assegura que el procés sobiranista "ha quedat greument ferit" perquè "no podran materialitzar-se les noves estructures d'Estat".

Les eleccions espanyoles han deixat empremta i per això els diaris estatals posen en relleu que l'esmena a la totalitat dels cupaires podria desembocar en unes noves eleccions i propiciar que la XI legislatura "conclogués precipitadament".

I és que la portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Neus Munté, ja va avançar ahir que si la CUP no retirava l'esmena, donaven "per trencat" el pacte, malgrat que el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, negués aquest dilluns avançar eleccions a Catalunya.

Escenari incert

En aquesta mateixa línia, l'ABC posa en relleu que la decisió de la CUP "aboca Catalunya a unes possibles eleccions anticipades", tot i que recorda que no es podrien celebrar fins al mes d'agost per haver-se celebrat l'any passat unes altres. 

D'aquesta manera, com assegura El País, el govern de Puigdemont encara ara "un escenari incert de què no vol parlar perquè l'obligaria a replantejar-se les coses" i afegeix que un dels tabús que s'ha creat amb això és saber on anirà el futur del pacte d'estabilitat entre JxSí i els anticapitalistes i si això propicia la convocatòria d'unes noves eleccions.

Més discret és El Mundo, que pretén deixar clar que amb aquesta decisió els cupaires "han obert una ferida que pot ser definitiva per a l'actual legislatura catalana" i que això deixa un Govern marcat per la "fragilitat".