El govern espanyol ha explicat que augmenta un 0,4% el pressupost assignat a Defensa. Dels 5.734 milions del 2016 als 5.758 milions del 2017. O el que és el mateix, de l'1,6% al 1,7% del pressupost total. Ara bé, aquest nou pressupost de Defensa no comptabilitza els Programes Especials de Modernització per afrontar el deute armamentístic que suposen 1.818 milions més. Si s'afegeixen aquestes dotacions, el pressupost del Ministeri de Defensa encapçalat per María Dolores de Cospedal es dispara fins als 7.576 milions, el que suposa un 32% més que l'any anterior. 

Després que el Tribunal Constitucional prohibís el pagament dels Programes Especials de Defensa amb crèdits extraordinaris en considerar que no responien a situacions de "necessitat urgent", el capítol d'inversions reals ha augmentat fins als 5.330 milions, un 46,8% més. Un creixement que el govern espanyol ha volgut matisar assegurant que es deu a "compromisos de pagament corresponents a programes especials d'armament, que no tenen impacte en el dèficit públic del 2017 en tractar-se d'entregues realitzades en exercicis anteriors". Es calcula que encara queden per pagar al voltant de 20.000 milions en aquest instrument fins al 2030.

Segons es deixa constància en el nou pressupost, "la política de Defensa pretén contribuir als objectius d'estabilitat pressupostària i de deute aprovats per aquest 2017, mantenint les capacitats operatives mínimes i imprescindibles de les Forces Armades per complimentar les missions i executar els compromisos adquirits, tant per la nostra pertinença a una sèrie d'organismes internacionals de seguretat i defensa, com per la nostra participació en els grans programes internacionals d'armament i material". Pel que fa al nombre de militars professionals de tropa i marineria en situació de servei actiu per a aquest 2017 és de 79.000.