Les associació de guàrdies civils AEGC i APROGC s'han sumat a la demanda dels sindicats de Policia Nacional i de l'AUGC i han fet una petició al ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, perquè es rellevi urgentment els agents destinats a Catalunya el mes passat per evitar la celebració del referèndum, i que continuen allotjats en vaixells o en barracons militars fins i tot almenys el 2 de novembre.

En el comunicat de l'AEGC, denuncien que només descansen un dia per setmana i han de suportar "estoicament" els "assetjaments" als establiments on s'allotgen, a més d'assenyalar "l'allunyament de les famílies i els dubtes de com estaran ells vivint tot el que veuen en els mitjans de comunicació".

L'associació indica que la crisi "no té aparences de solució a curt termini" i que els agents "no poden ni han d'afrontar els següents dies". D'altra banda, l'AEGC afirma que fa falta "personal de refresc" i es mostren "segurs" que "voluntaris no faltaran".

L'associació també lamenta que els agents s'hagin assabentat pels mitjans de comunicació de la possible data de sortida, de moment, el 2 de novembre.

Aquesta associació també ha exigit al ministre que prengui mesures legals contra la denúncia de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, sobre presumptes casos d'agressions sexuals durant les càrregues. "Les acusacions de l'alcaldessa de Barcelona atempten contra el nostre honor", lamenten.

Allotjament fora de Catalunya o amb les Forces Armades

D'altra banda, l'APROGC s'ha afegit a la petició i suggereix a més que es busquin alternatives d'allotjament al vaixell atracat al port de Barcelona. En un altre comunicat, afirma que manté "un contacte permanent amb el Ministeri de l'Interior", una comunicació que altres col·lectius de guàrdies civils denunciaven aquest dijous que no estava sent efectiva, al qual ha traslladat propostes per millorar les condicions dels agents de Catalunya. Proposen d'allotjar-los en localitats pròximes a aquesta comunitat, o "dins de les possibilitats" dins de l'aquarterament de les Forces Armades.

També ha demanat de "procedir al relleu alternatiu i limitat a part" dels agents "per personal que disposi de la titulació corresponent i que mantingui les condicions físiques adequades" perquè alguns guàrdies civils puguin "tornar a les seves llars durant un temps amb el benefici que això suposa" quan porten gairebé un mes fora del seu domicili.

L'APROGC afirma que la "inicial situació excepcional" que va motivar el desplaçament dels guàrdies civils a Catalunya "s'està allargant" i "els recents fets" els fa esperar "un escenari igual o pitjor a l'actual i que es dilati en el temps".