Segons ha pogut conèixer El Nacional, el líder d’En Comú Podem, Xavier Domènech, hauria intentat contactar amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, per formar una taula de diàleg sobre la qüestió del referèndum durant la setmana anterior. Aquesta semblava la jugada del secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, per desencallar la investidura i apropar-se al PSOE. Ara bé, fonts pròximes a ECP indiquen que el PSC havia demanat ajornar la trobada a després del comitè federal de dissabte. Aleshores, els barons haurien fet moviments per insinuar a Iceta que la taula no era la via a seguir.

Per la banda dels líders territorials de PSOE, la presidenta andalusa, Susana Díaz, va recordar al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que no podia pactar amb aquells que “volen trencar la unitat d’Espanya”. És a dir, amb Podemos. A aquests efectes, el president aragonès, Javier Lambán, va afirmar que “coneixent a Iceta” no creia possible que fos partidari d’aprovar una consulta “per la porta del darrere”. Feia referència a l’anomenat referèndum “a la quebequesa”, segons el qual, si hi ha una reforma constitucional i a Catalunya és votada, però no és acceptada, s’obriria la porta a un referèndum pactat amb l’Estat.

Per la banda d’En Comú Podem, i segons va dir el líder de Podemos, Pablo Iglesias, a Pedro Sánchez no li hauria semblat “malament” l’opció de la taula a part. Així les coses, Iceta va desmarcar-se de la taula negociadora amb Domènech durant el comitè de dissabte. “En algun lloc he llegit que Iglesias demana a Iceta i Xavier Domènech es posin d’acord en una taula a part. No miri, no... les coses no van així”, va assegurar. Alhora, va indicar que “calia” separar la qüestió del dret a decidir de Catalunya, de les negociacions per a la investidura. "No és que no tinguin res a veure. L’existència d’un govern dialogant a Espanya ja és un pas", deia el primer secretari.

Errejón, rebaixa exigència

Per tant, la seva posició passava per obrir un debat a part en profunditat al respecte. Per aquest motiu, Iceta instava a les forces espanyoles Podemos, C’s i PSOE posar-se d’acord. A aquests efectes, el número dos de Podemos, Íñigo Errejón, ha explicat en una cadena de televisió que el referèndum "no era un tòtem a alabar i obeir". Ara bé, Domènech insisteix que és la línia vermella, com ha afirmat, de manera que es deconeix en quina posició podria quedar aquest element d'ara en endavant. Alhora, segons ha sabut aquest diari, En Comú Podem encara no han rebut resposta del primer secretari del PSC, i semblen desconèixer els moviments d’últim minut de Miquel Iceta.

Rivera, línia vermella

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha explicat avui a Madrid que era impossible un "govern amb aquells qui volen trencar la unitat d'Espanya". D'aquesta manera, tallava la possibilitat d'entesa amb la formació morada, amb qui es reuniran aquesta setmana, segurament dijous o divendres, per mirar d'arribar a una entesa. En conseqüència, la qüestió catalana torna a la palestra com a línia vermella, que podria no tractar-se en la mesa de diàleg, si el PSC es desmarca definitivament d'aquesta opció.  

Levy, referèndum "emboscat"

La vicesecretària d'Estudis i Programes del PP, Andrea Levy, ha acusat avui el líder del PSOE, Pedro Sánchez, d'estar negociant amb Podemos un "referèndum emboscat" per a Catalunya, per aconseguir "a la desesperada" la investidura. En roda de premsa de després de la reunió del comitè de direcció del PP, que ha presidit Mariano Rajoy, Levy ha considerat que "el més preocupant" és que Sánchez "enviï" al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, a "intentar aconseguir" un referèndum "emboscat amb Podemos" el líder d'ECP, Xavier Domènech.