Pressió des de l'ensenyament per exigir a l'Estat que faci públic un informe sobre el presumpte cas d'odi en l'institut El Palau de Sant Andreu de la Barca. La consellera en l'exili Clara Ponsatí ha instat el govern de Mariano Rajoy a fer públic un informe intern sobre els nou docents, que el Departament de Ensenyament —sota el control del 155— estaria retenint.

L'existència d'aquest informe va ser revelada per un professor i delegat sindical de la CGT de l'institut, Josep Lluís del Alcázar. Aquest va demanar que es fes públic el document, en el qual segons va assegurar no hi havia "cap indici" del comportament que s'atribueix als docents, acusats d'haver assenyalat un grup d'alumnes del col·legi per ser fills d'agents de la Guàrdia Civil destinats a Sant Andreu de la Barca.

La revelació d'aquest informe d'Inspecció d'Educació de la Generalitat, en el qual hi podrien haver dades sobre la inculpabilitat dels mestres, continua sense produir-se, la qual cosa ha despertat crítiques provinents del món de l'ensenyament català, que ha exigit la seva publicació immediata al Ministeri d'Educació, capitanejat pel ministre portaveu, Ínigo Méndez de Vigo, que és (gràcies al 155) el titular d'Ensenyament a Catalunya.

Ponsatí: "El silenci i la por atien el feixisme"

El Departament de Ensenyament va llançar ahir un breu comunicat en el qual, a part d'expressar el seu suport al professorat de l'IES El Palau, en el qual confirmava l'existència de l'informe intern per "requeriment del Ministeri d'Educació" i en el qual es desmarcava de la situació generada en el centre. Expressava el seu suport als professors i deia que el Departament treballa "per la normalitat" en els centres d'ensenyament.

La consellera Clara Ponsatí va posar pressió ahir sobre Ensenyament, ara sota el comandament d'Educació. "Heu de fer públics els informes de la inspecció", va dir en un comentari a Twitter. "El silenci i la por atien al feixisme", va sentenciar la consellera refugiada a Escòcia.

En la mateixa línia, si hi ha un organisme que ha posat el crit al cel sobre la situació dels professors ha estat el Consell Escolar de Catalunya —l'organisme competent per a la consulta i la participació del sector educatiu— i el seu president, Lluís Font.

Dilluns passat aquest organisme va emetre un comunicat en el qual va expressar la seva "repulsa" i va arribar a assegurar que els professors pateixen un "linxament públic". Ahir, en la manifestació davant de l'Ajuntament de Sant Andreu de la Barca, va advertir que "el 155 ha provocat un context tòxic" al món de l'ensenyament.