La compareixença del president Pere Aragonès per la reforma del Codi Penal segueix al calaix. Aquest dimarts, segons ha pogut saber ElNacional.cat, Junts per Catalunya ha plantejat a la Junta de Portaveus del Parlament que s'inclogués a l'ordre del dia del proper ple aquesta compareixença del cap de l'executiu per explicar els detalls d'aquests canvis al Codi Penal, però no hi ha hagut prou consens i, per tant, la petició es manté congelada. Fonts de Junts expliquen, en aquest sentit, que cap altre grup de l'hemicicle ha defensat incorporar aquest punt en la sessió plenària de la setmana que ve.

Tot plegat es remunta al 15 de novembre quan, després del Consell Executiu, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va anunciar que el president de la Generalitat retria comptes davant el Parlament perquè tenia la "voluntat de detallar el que és una millora del Codi Penal i un avenç important". Ho deia poc després que Junts instés Aragonès a fer-ho. "En els pròxims dies, tindrà l'oportunitat", insistia Plaja. Tot es produïa quatre dies després que el cap del govern espanyol, Pedro Sánchez, anunciés que impulsaria aquesta reforma per eliminar el delicte de sedició i incloure-hi el de desordres públics agreujats. El Govern defensava que "objectivament, és una millora, fruit de la negociació" i asseverava que, sense la seva pressió, "un estat immobilista i repressiu per naturalesa" no hauria tirat endavant aquesta iniciativa.

Petició de compareixença registrada fa un mes i mig

Un mes després —concretament, el 14 de desembre—, el grup parlamentari de Junts registrava la petició de compareixença del president Pere Aragonès per "conèixer les negociacions entre la Generalitat i el govern espanyol en relació amb la reforma del Codi Penal". En aquell moment, els juntaires decidien presentar aquesta sol·licitud després d'una sessió de control a l'executiu, en què Albert Batet va demanar al president que donés aquestes explicacions. Batet va retreure a Aragonès que aquests canvis busquessin "solucions personals" i considerava que, amb la reforma, es feia "passos enrere". Per la seva banda, el cap de l'executiu feia una crida als juntaires a "no fer el joc" de "dividir entre represaliats de primera i segona".

Passat un mes i mig, en què la qüestió semblava aparcada, la petició ha planejat aquest 31 de gener en la Junta de Portaveus, però sense que aquesta s'hagi inclòs en l'ordre del dia del proper ple. Sobre aquesta sessió plenària —que serà la segona de 2023— serà de només dues jornades, ja que començarà el proper dimecres 8 de febrer amb la sessió de control al Govern i acabarà el dijous 9 a la tarda.