Dels 3.025 presos que estan complint condemna a Catalunya i que poden exercit el seu dret a vot, han votat un 7'7%. En total 233 persones que han demanat votar per correu. La xifra es manté respecte altres convocatòries.

Normalment, segons dades del Departament de Justícia, acostumen a votar uns 300 interns.Tot i que la participació es manté, la xifra de vot a les presons és molt baixa. 

Si mirem les dades de les convocatòries recents, a les eleccions Europees del 26 de maig del 2019 van votar un  7’1%, que representa 251 presos. Una mica menys de la participació d'aquestes eleccions del 14-F. A les eleccions del Congrés dels Diputats, del 10 de novembre del 2019 la xifra va ser més alta. Va votar el 8'8%, 302 interns en total.

La convocatòria electoral per al 14-F a l’interior dels centres penitenciaris inclou la població penitenciària en règim ordinari, és a dir els que estan en primer i segon grau, i s'exclou els classificats en tercer grau, perquè poden sortir dels centres i anar a votar als col·legis electorals.

En total a Catalunya hi ha 6.175 presos. 5.821 homes i 354 dones. Però només, el 49%, 3.025 reclusos i recluses tenen dret a vot. Son presos que tenen la nacionalitat espanyola i, que per tant, poden exercir el seu dret a vot. La xifra queda acotada, també, segons les condemnes. Hi ha presos que tenen suspès aquest dret per sentència judicial.

Vestíbul presó Mas d'Enric / ACN

Presó Mas d'Enric - ACN

Com voten els presos

Fins al 1995, els condemnats a presó perdien el seu dret a votar.

Fa 26 anys, amb la Llei Orgànica 10, més coneguda com a Codi Penal, es va modificar i es va imposar la inhabilitació especial però només per al sufragi passiu. És a dir, els presos poden escollir, poden votar, però no es poden presentar a unes eleccions. Per a penes de més de 10 anys, però la inhabilitació és absoluta.

Els interns que volen votar ho comuniquen al Centre.  Després arriba al Centre el funcionari de Correos que porta els impresos de sol·licitud, inscripció o modificació en el cens, que siguin necessaris perquè ho complimentin els interns que volen exercir el seu dret a vot.

Finalment, l’oficina del cens electoral remet al Centre penitenciari sobres i paperetes suficients que seran lliurades personalment pel funcionari de correus als electors. Un cop els interns hagin seleccionat la candidatura que vulguin, la introduiran en un sobre i aquest en un altre sobre que va dirigit a la mesa electoral que corresponguin.  Els sobres es lliuren al funcionari de correus que els fa arribar a les meses electoral corresponents el dia de la votació.

La conselleria de Justícia ha facilitat que les persones internes estiguin ben informades de quines són les opcions electorals que es presenten en aquests comicis i puguin exercir el seu dret a vot. Els seus vots arribaran als col·legis electorals assignats a les presons.